Nederlandse Politiebond


Hoe snor zit de TOR?

Gepubliceerd: dinsdag 15 juni 2004.

Vraag: Kunnen jullie me zeggen hoe de prepensioenperikelen uitpakken voor de Tijdelijke Ouderenregeling (TOR)?

Ik heb een besluit, ondertekend door de burgemeester, waarin staat dat ik met ingang van 1 januari 2006 met de TOR ga. Blijft dat besluit nog wel geldig met dit rampenkabinet?

Antwoord: Door sterke stijging van de kosten voor politieambtenaren zal de AFUP vermoedelijk binnen afzienbare termijn ernstig in de problemen komen. Tot het zover is, kun je gebruik blijven maken van de AFUP. In dat geval kun je daaraan voorafgaand ook gebruikmaken van de TOR. Ben je echter bijvoorbeeld vanwege alle veranderingen niet van plan om nog van de AFUP gebruik te maken, dan heb je ook geen recht op het gebruik van de TOR. Besluit je van de TOR gebruik te maken, dan moet je daarna ook gebruikmaken van de AFUP. Je kunt na de TOR-periode dus niet opnieuw op het werk verschijnen.

De collega met bovenstaande vraag kan dus per 1 januari 2006 met de TOR (80 procent). In de periode tot hij met de AFUP gaat, moet hij echter rekening houden met een aanzienlijke EXTRA daling van zijn netto-inkomen als gevolg van de fiscalisering van de AFUP(-premie). Overname van deze informatie is toegestaan mits met bronvermelding. © 15 06 2004 NPB