Gemeente Amerongen


Herindelen
HERINDELEN JA maar met wie?

Wordt het Maarn, Amerongen Leersum, Doorn en Driebergen-Rijsenburg (MALDD)?
Of Maarn, Amerongen, Leersum en Doorn, zónder Driebergen-Rijsenburg (MALD)?
Of Wijk bij Duurstede, Amerongen en Leersum (WAL)? Kom woensdag 16 juni naar de Waaier en Discussieer mee!

Het bestuur van de provincie Utrecht stelt voor om de vijf zogenaamde MALDD - gemeenten samen te voegen tot één grote gemeente. Ze maken zich zorgen over de beperkte bestuurskracht van de huidige gemeenten en de kwetsbaarheid van het ambtelijke apparaat. Bovendien vrezen zij een versnippering van het Heuvelruggebied bij de andere herindelingsvarianten (MALD en WAL). Het provinciebestuur wil graag horen wat de gemeenteraden er van vinden.

De gemeenteraad van Amerongen hoort graag úw standpunt over de herindelingsopties.

Uiteindelijk neemt iedere fractie een definitief standpunt in tijdens een extra raadsvergadering op 23 augustus.

16 juni 2004 in Dorpshuis de Waaier, vanaf 19.30 uur

Kan u hier niet bij aanwezig zijn? Het is ook mogelijk uw schriftelijke reactie te mailen naar herindeling@amerongen.nl of te sturen naar Pb 1, 3958 ZT Amerongen, tav afdeling communicatie. Uw bijdrage wordt door alle fracties gelezen.

Wilt u kennis nemen van het rapport Herindelingsontwerp Heuvelrug, dat kan op www.amerongen.nl (Herindeling, herindelingsontwerp Heuvelrug april 2004).

VOORLOPIGE STANDPUNTEN FRACTIES

De vijf gemeenteraadsfracties hebben alvast hun eigen voorlopige standpunt geformuleerd omtrent de herindelingsvarianten. De uitgebreide voorlopige standpunten en een nadere beschrijving van de problematiek leest u in de Doornse Krant / De Kaap van 10 juni en op internet: www.amerongen.nl

CDA
CDA vindt WAL de beste keus. WAL werkt al succesvol samen. Binnen het landelijke WAL wordt Amerongen niet het laatste dorp.

VVD
De Heuvelrug vormt cultuur-historisch één geheel, bestuurlijke versnippering is ongunstig. De MALDD contouren zijn gelijk aan die van de Heuvelrug. Onze voorkeur was en is MALDD.

CU
Meer dan zes jaar actieve inzet voor het belang van Amerongen heeft ons
ervan overtuigd dat er voor de problemen van Amerongen maar één oplossing
is: herindeling. Het grondige onderzoek heeft uitgewezen dat de combinatie
MALDD de beste is. Wij staan achter dat besluit

SGP
Tegen herindeling.
Gebrek aan bestuurskracht bij de bron aanpakken, bij de bestuurders zelf . Intergemeentelijke problematiek oplossen door samenwerking. Samenwerking WAL zou natuurlijke fusie mogelijk gemaakt hebben. Daarom WAL meeste kans op succes.

PvdA
Herindeling JA, Wij kiezen voor MALDD omdat wij op de Heuvelrug veel met elkaar hebben en delen !