Verbond van Verzekeraars

Nieuwe buitenlandse markt voor pensioenverzekeraars?

De regering van Macedonië wil het bestaande (omslaggefinancierde) pensioensysteem uitbreiden met een tweede pijler op basis van kapitaaldekking. Deze uitbreiding moet worden beheerd door buitenlandse private financiële instellingen. Belangstelling van partijen uit Nederland voor de tenderprocedure, die eind deze maand bekend wordt gemaakt, wordt in Skopje hoog gewaardeerd.

Waar op dit moment in Macedonië slechts voor de oudedag een AOW-systeem (eerste pijler) op basis van het omslagstelsel bestaat, is het plan ontwikkeld om er een tweede pijler op basis van kapitaaldekking bij te bouwen. Deelneming in deze tweede pijler zal verplicht worden voor iedereen die na 1 januari 2003 in dienstbetrekking is. Terwijl iedereen die eerder in dienstbetrekking was, de keuze krijgt om alleen in het oorspronkelijke systeem of óók in het nieuwe systeem deel te nemen.
Uitvoering en beheer van deze nieuwe tweede pijler dient in de ogen van het ministerie van Arbeid en Sociale Zaken van Macedonië bij voorkeur terecht te komen bij stevige buitenlandse partijen zoals banken, verzekeraars en/of pensioenfondsen. Er zullen twee licenties worden afgegeven voor de komende tien jaar.

Impuls
Volgens de Macedonische overheid zal het betreden van solide buitenlandse financiële instellingen een impuls geven aan de financiële markt die op dit moment de zwakste schakel in het hele economische systeem vormt.
De tenderprocedure zal eind juni al starten en duurt een maand. Eind van dit jaar zullen de namen van de twee uitverkoren partijen bekend worden gemaakt, en vanaf medio 2005 moet een begin worden gemaakt met de uitvoering. De Nederlandse overheid ondersteunt de plannen van Macedonië met ontwikkelingsgeld.
Voor meer informatie over de plannen kunnen belangstellenden zich wenden tot de toezichthouder in Macedonië: het Agency for Supervision of Fully Funded Pension Insurance in Skopje. Ook financieel attaché van de Nederlandse Ambassade in Skopje, Evert-Jan van Vrouwerff, kan meer informatie bieden.

Verzekerd!, juni 2004