FNV
http://actualiteit.cms.fnv.nl/renderer.do/menuId/8886/returnPage/8886/itemId/19367/instanceId/8888/pageId/6841/

Werkgevers willen jongeren WW afpakken

De FNV is woedend op werkgevers en kabinet omdat die de WW voor jongeren willen afschaffen. Werkgeversorganisatie VNO-NCW steunt in de SER als enige het plan om werknemers die korter dan 4 jaar hebben gewerkt helemaal geen WW meer te geven, zo meldt FNV e-Magazine van 16 juni.

"Dit is desastreus voor jongeren", zegt FNV-bestuurder Ton Heerts. "Terwijl zij als ze ontslagen worden net zo goed hun lasten hebben."

Heerts: "Bovendien hebben ze betaald. De WW is een verzekering. Het is in strijd met elke verzekeringsgedachte om mensen wel verplicht premie te laten betalen, maar te verbieden dat ze een uitkering krijgen op het moment dat ze werkloos worden. Daarmee gaan we achterlopen op alle landen om ons heen."

Het kabinet heeft de Sociaal-Economische Raad (SER) gevraagd om een advies over de zogenaamde 'korte' WW. Dat moet vrijdag klaar zijn.

Een meerderheid van kroonleden, FNV, CNV, MHP en de werkgevers van MKB en LTO willen de korte WW behouden, de werkgevers van VNO-NCW willen ervan af.

Kabinet en VNO willen de toegang tot de WW fors aanscherpen. Werklozen moeten 39 van de voorgaande 52 weken hebben gewerkt én 4 van de voorgaande 5 jaar. Alleen dan krijgen ze WW. Nu krijgt een werkloze nog een uitkering als hij 26 van de voorgaande 39 weken heeft gewerkt. Wie minder dan 4 jaar heeft gewerkt, krijgt toch nog een kortdurende WW-uitkering.

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdagmiddag en is gratis.

16 juni 2004