FNV

voorjaarsoverleg

Olympisch vuur voor `eerlijke' sportkleding

FNV, Schone Kleren Kampagne en Novib vragen volgende week dinsdag met een alternatieve fakkeloptocht door Amsterdam aandacht voor de producenten van sportkleding en sportschoenen in lage lonenlanden. De actie vindt plaats op de dag voordat de Olympische vlam in Nederland aankomt.

Een internationale campagne van vakbonden, ontwikkelingsorganisaties en actiegroepen roept de Olympische sportwereld en grote kledingmerken op tot `eerlijke' sportkleding en verbetering van arbeidsomstandigheden. De campagne krijgt ook steun van sporters, zoals Tourwinnaar Miguel Indurain.

De campagnevoerders willen dat het Internationale Olympisch Comité zorgt dat het beeldmerk van de Spelen alleen nog wordt gebruikt op producten die op een eerlijke manier zijn gemaakt.

Agnes Jongerius, vice-voorzitter van de FNV: "Het IOC heeft de afgelopen vier jaar meer dan een miljard dollar verdiend aan marketing en licenties. Het geeft zelfs toe dat uitbuiting van werknemers tegen de Olympische gedachte is, en toch is het niet bereid om de consument te garanderen dat kleding met zijn logo helemaal betrouwbaar is."

De vurige optocht in Amsterdam maakt deel uit van een wereldwijde keten van acties die de Olympische Vlam begeleiden op zijn tocht van Sydney naar Athene.

Dinsdag 22 juni, start om 17.00 uur op de Westermarkt. Deelnemers worden opgeroepen zoveel mogelijk in sportkleding te komen.

16 juni 2004