Gemeente Alkmaar


Gemeente Alkmaar en Dierenbescherming werken samen aan beheren ganzenpopulatie

16 juni 2004

In Alkmaar zitten populaties boerenganzen die het gehele jaar door aanwezig zijn. De meeste mensen vinden een paar ganzen wel leuk, maar teveel ganzen veroorzaken overlast. De gemeente Alkmaar vindt het belangrijk om zo effectief en diervriendelijk mogelijk de ganzenpopulatie in Alkmaar in de hand te houden. Daarom bekeek de afdeling Wijkbeheer van de gemeente Alkmaar samen met de Dierenbescherming afdeling Alkmaar e.o. hoe de populatie in de hand kan worden gehouden. Het vangen van ganzen is geen duurzame oplossing. De meest praktische methode om de ganzenpopulatie niet te laten groeien is het schudden of het oliën van de eieren. Hierdoor worden de eieren onvruchtbaar gemaakt. Dit wordt gedaan door buurtbewoners en medewerkers van de afdeling Stadswerk. Het uitgewerkte beleid is vastgelegd in een gezamenlijk rapport van de gemeente en de Dierenbescherming.

Een paar ganzen in de wijk vinden de meeste mensen best gezellig. Maar wanneer het er teveel worden komen er klachten; omdat de ganzen zorgen voor verkeersonveilige situaties, ze te veel lawaai maken en de straat en plantsoenen bevuilen of omdat kinderen bang zijn voor zoveel, grote en soms agressief lijkende ganzen.

Ganzen in Alkmaar
Een 40-tal ganzen uit de wijk Kraspolder in Oudorp en een tiental ganzen bij de Viaanse molen in Alkmaar zijn inmiddels gevangen. De Dierenbescherming afdeling Alkmaar en omstreken heeft voor goede en betrouwbare adressen gezorgd waar de ganzen terecht kunnen. De dieren zijn zoveel mogelijk in koppels bij elkaar gehouden. De ganzen zijn veelal geplaatst bij boeren in andere delen van het land, die als gevolg van de vogelpest hun ganzen zijn verloren. De Dierenambulance heeft het vervoer verzorgd.
Op een aantal plekken in Alkmaar zitten nog ganzenpopulaties die beheerd moeten worden: In de Kraspolder, ten noorden van de Kraspolder aan de Molensingel, bij de Viaanse Molen, in de Saskerstraat, in de Oosterhout, in de Molentocht in Daalmeer en aan de Muiderwaard.

Enquête
Op de locaties waar de grote groepen ganzen voor overlast zorgden hebben bewoners enquêtes gehouden. Daaruit bleek dat veruit de meeste mensen een paar ganzen wel leuk vinden. Daarom is ervoor gekozen om op deze locaties, in de Kraspolder, Saskerstraat en Oudorperhout, een klein koppel te handhaven. Wanneer de populaties kleiner worden dan het gewenste aantal, kan bewust een aantal eieren uitgebroed laten worden. Om overlast te voorkomen is het belangrijk om de ganzen niet te voeren. Voeren zorgt er namelijk voor dat ganzen niet meer bij hun vijvers blijven, maar de woonwijken intrekken om nog meer voedsel te vragen.

Vergunning
Niet iedereen mag zomaar eieren behandelen. De gemeente moet eerst toestemming verlenen om de ganzenpopulatie op gemeentegronden te beheersen. Daarnaast moet het beheer op een ethisch verantwoorde manier gebeuren omdat het anders in strijd is met de Gezondheids- en welzijnswet voor Dieren.
De vrijwilligers en medewerkers van de afdeling Stadswerk die in opdracht van de gemeente eieren behandelen, krijgen een informatiebrief mee waarin het nut van de maatregelen vermeld staat en het feit dat het op een diervriendelijke manier gebeurt. Voorbijgangers of omwonenden kunnen hier altijd naar vragen zodat er voor iedereen duidelijkheid bestaat dat er juist gehandeld wordt.

16 juni 2004