Gemeente Barendrecht

Commissie akkoord met herontwikkeling locatie 'De Boom'

BARENDRECHT (woensdag 16 juni 2004) * In de Barendrechtse raadscommissie Grondgebied is gisteravond voor de tweede keer gesproken over de herontwikkeling van locatie 'De Boom' op de hoek van de Dorpsstraat en de 1e Barendrechtseweg. Eind 2000 is het benzinestation en de rijwielhandel door de gemeente aangekocht. Reden hiervoor waren de voorgenomen aanleg van een verkeersrotonde, de noodzakelijke bodemsanering en de reconstructie van de riolering. Het bezinestation is inmiddels verplaatst naar de rondweg en de rijwielhandel is momenteel gevestigd in een tijdelijk onderkomen. Een meerderheid van de commissie ging gisteravond akkoord met het door het Barendrechtse college van burgemeester en wethouders gepresenteerde concept bouwplan voor de herontwikkeling van 'De Boom'.

Het gisteravond gepresenteerde bouwplan behelst één commerciële bouwlaag waarin de rijwielhandel wordt gevestigd en drie woonlagen, waarbij de zuidelijke vleugel ter verbijzondering nog een extra laag krijgt. In totaal bevat het plan acht koopappartementen in de middeldure en dure prijsklasse. Bijzonder aan het ontwerp is dat rekening is gehouden met de binnen de Centrumstudie gepresenteerde oplossingen voor eventuele herinrichting van het verkeerskruispunt. Het ontwerp biedt daarnaast een goed ruimtelijk evenwicht in relatie met de drie andere gebouwen rondom het kruispunt, namelijk het kerkgebouw, het theater en het Waterschapsgebouw.

Verdere procedure
Het gisteravond gepresenteerde bouwplan, past niet binnen het huidige bestemmingsplan. Om vrijstelling voor ontwikkeling van het plan te krijgen moet daarom een zogenoemde 'artikel 19 procedure' worden gevolgd. De commissie besloot gisteravond om de te voeren procedure aan zich te houden. Dit betekent dat het college van b&w voor het definitieve bouwplan toestemming van de raad nodig heeft. Door de vrijstellingsprocedure aan de raad te houden, kan het bouwplan een vertraging van één à twee maanden oplopen. Desondanks toonde wethouder Kees Silvis (ruimtelijke ordening en centrumstudie) zich tevreden met het instemmende advies van de commissie. Silvis: ,,De grote winst van dit project is het verdwijnen van het benzinestation uit het centrum. Daar moeten we echter wel een tegenprestatie voor leveren. Ik ben blij dat we nu onze belofte richting De Boom kunnen inlossen en een start kunnen maken met een kwalitatief goed bouwplan dat het verdere vervolg van de Centrumstudie niet in de weg staat.''

Centrumstudie
Tijdens de commissievergadering op 1 juni gaf een aantal fracties aan aanvullende informatie van het college van b&w te wensen omtrent de Centrumstudie. Het onderwerp stond daarom gisteravond opnieuw op de agenda van de commissie Grondgebied. Met de aanvullende informatie neemt de raad op 28 juni een definitief besluit over de verdere uitvoering van de Centrumstudie.

Huisvestingsrichtlijn Stadsregio
Tot slot werd gisteravond ook gesproken over de huisvestingsrichtlijn. De Stadsregio Rotterdam wil deze regeling herzien om bijvoorbeeld jongeren meer kans te geven op een huurwoning. Hiertoe * zo is althans het voorstel van de Stadsregio Rotterdam * is voortaan de 'inschrijfduur' bepalend bij de toewijzing van huizen en niet langer de 'woonduur'. De toewijzingsregels en de overige criteria worden daarom grotendeels gewijzigd, maar er blijft in de nieuwe richtlijn wel ruimte voor lokaal maatwerk. De gemeente Barendrecht en woningbouwvereniging Patrimonium pleiten daarnaast nog voor een paar andere vaste regels. Zo moet de grootte van de woning overeen komen met de grootte van het gezin en moet de huur van de woning in de pas lopen met het gezinsinkomen. De commissie Grondgebied kon zich gisteravond volledig vinden in dit voorstel.

-----------------------------------------
Marcel van Beusekom
Bureau Communicatie Gemeente Barendrecht
tel: 0180 - 698 246
mob: 06 - 52 35 06 25
email: m.van.beusekom@barendrecht.nl