Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling

Postbus 94020
1090 GA Amsterdam
T: + 31 (0) 20 568 8755
F: + 31 (0) 20 568 8787
e-mail: info@ncdo.nl

Bezoekadres:
Mauritskade 63
(hoofdingang KIT)
1092 AD Amsterdam

Studieconferentie Haalbaarheid van een valutatransactiebelasting

07.06.2004 16:38

Woensdag 16 juni 2004, 13.00 17.00 uur, Museum De Burcht, Henri Polaklaan 9, Amsterdam

In de aanloop tot de VN Conferentie over Financing for Development in Monterrey vond er internationaal een heftige discussie plaats over (nieuwe) financieringsbronnen voor de Millennium Development Goals (MDGs).
In dat kader dook onvermijdelijk de Tobin Tax weer op. Ondanks opportunistische steunbetuigingen van sommige leidende politici, komt de Tobin Tax echter niet van de grond.
De bezwaren ertegen, dat het makkelijk te omzeilen is, en niet werkt tegen valutaspeculatie (wat Tobins belangrijkste motief was), zijn dan ook overtuigend.

Begin 2002 heeft echter de Duitse econoom Paul Bernd Spahn, decaan aan de Goethe Universiteit in Frankfurt, in een rapport voor het Duitse Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking, op Tobin geïnspireerde voorstellen gelanceerd, die vanwege een aantal fascinerende vernieuwingen een heel nieuwe discussie verdienen.

Spahn stelt twee aparte, maar onderling verbonden, instrumenten voor om de moeilijk combineerbare doelstellingen van het aanboren van nieuwe fondsen voor ontwikkelingsdoelen en het voorkomen van heftige valutaschommelingen te realiseren. Het eerste is een zeer kleine heffing op valutatransacties (van 0,01%), die vanwege de enorme omvang van de valutamarkt (omzet 1440 miljard per dag) toch nog bijna voldoende op zou brengen om de realisering van alle MDGs te financieren. Het tweede is een automatisch werkende, op het EMS geïnspireerde, blokkerende opslag op de reguliere heffing, die inwerking treedt als koersen zich buiten een van te voren vastgestelde, op zichzelf beweeglijke, bandbreedte begeven (enigszins vergelijkbaar met het stilzetten van de aandelenhandel bij extreme koersbewegingen).
Om deze ideeën uit te voeren wil Spahn gebruik maken van een zeer recent onder druk van de Centrale Banken opgerichte bank, de CLS Bank, via welke nu reeds volledig geautomatiseerd 50-60% van alle valutatransacties loopt.
Tenslotte stelt Spahn voor, gebruikmakend van de cruciale rol die centrale banken spelen bij het afhandelen van grote valutatransacties in de eigen munt, de fiscale heffing unilateraal in te voeren voor alle transacties waarbij de euro betrokken is.

Op initiatief van de NCDO wordt nu de technische haalbaarheid (die een noodzakelijke voorwaarde is voor politieke haalbaarheid) van Spahns ideeën grondig onderzocht. Specialisten van de grote Nederlandse banken, van de Nederlandsche Bank en van twee Universiteiten, hebben geprobeerd gaten te schieten in de voorstellen van Spahn.

De studieconferentie zal op woensdagmiddag 16 juni 2004 van 13 17 uur in Museum De Burcht, Henri Polaklaan 9 in Amsterdam plaatsvinden. Onder leiding van Peter Blom (Triodos Bank) zullen de Nederlandse hoogleraren financiële economie Hans Visser (VU), Casper de Vries (EUR), en Clemens Kool (RUU), en de Britse oud-investment bankier en derivatenhandelaar Sony Kapoor de kritiek tegen het licht houden en aangeven of er oplossingen voor de geopperde bezwaren te vinden zijn. NCDO-directeur Henny Helmich zal de conferentie openen.

De conferentie moet duidelijk maken of de voorstellen van Spahn inderdaad een nieuwe financieringsbron voor Ontwikkelingssamenwerking en een effectief instrument om valutaspeculatie te voorkomen kunnen opleveren.

Met deze pragmatische aanpak verricht de NCDO internationaal gezien pionierswerk.
Voor een betrouwbaar resultaat van de studieconferentie is een zo breed mogelijke deelname vereist. Daarom worden hiervoor niet alleen ontwikkelingsorganisaties uitgenodigd, maar ook vertegenwoordigers van politieke partijen die sceptischer tegenover dergelijke voorstellen staan.
In deze studieconferentie wordt de tegenspraak doelbewust gezocht.

Aanmelden:

Dhr/Mw.:
(_) Mw. (_) Dhr.

Voorletters:

__________

Tussenvoegsel:

__________

Achternaam:

_________________________

Organisatie:

_________________________

Adres:


________________________________________

________________________________________

________________________________________

________________________________________

________________________________________

Postcode:

__________

Plaats:

_________________________

Telefoon:

____________________

Uw e-mail: