Gemeente Capelle a/d IJssel

College onder indruk van Thuis in Schollevaar-Oost tijdens stadsbezoek

Investeren in wijken met problemen loont. Het college van burgemeester en wethouders van Capelle heeft dat zelf kunnen constateren tijdens een werkbezoek aan Schollevaar-Oost. Je ziet echt resultaat, zegt wethouder René Binnendijk van Sociale Zaken.

De collegeleden, zonder burgemeester Van Doorne die wegens vakantie verstek moest laten gaan, waren onder de indruk van de verbeteringen in de wijk. Er moet natuurlijk nog heel veel gebeuren, maar we hebben toch al een paar flinke klappers gemaakt. In vier jaar tijd investeert de gemeente twee miljoen euro in het project Thuis in Schollevaar-Oost. In nauwe samenwerking met woningcorporatie Com.wonen, de politie en diverse maatschappelijke organisaties, worden met dat geld de leefbaarheid verbeterd en de sociale veiligheid vergroot.
Achterstallig onderhoud aan woningen en straten wordt aangepakt, onoverzichtelijk groen gekapt, donkere hoekjes afgesloten en de verlichting op orde gebracht. Kwetsbare aluminium raam- en deurkozijnen worden vervangen door inbraakwerende kozijnen met het politiekeurmerk. Ook op sociaal gebied gebeurt er veel. Voor kinderen zijn of komen er naschoolse activiteiten, bewoners worden nadrukkelijk uitgenodigd mee te denken over verbeteringen. Sociaalzwakke doelgroepen, zoals Antilliaanse jongeren, krijgen extra aandacht in speciale projecten.

Cohesie
De aanpak werpt vruchten af, vertelt buurtagent Peter Berger. Het kan toeval zijn, maar ik heb het nog nooit zo rustig gehad als in de laatste maanden. Ik merk ook dat de sociale cohesie in de wijk groter wordt. Ook wijkhuismeester Willem Jongerius van Com.wonen is positief. Enthousiast vertelt hij de collegeleden over nieuwe voordeuren, schilderbeurten en schoonmaakacties: Je merkt dat het leeft in de wijk. Mensen zien wat er gebeurt en reageren daar over het algemeen heel positief op. Maar voorzitter Nelly de Beer van huurdersvereniging De Eendracht, die al 22 jaar in de wijk woont, heeft ook kritiek: Alle groen is weggemaaid, het is een kale boel geworden. Daar zijn veel mensen niet zo blij mee. Voor de rest merken we eerlijk gezegd nog niet zoveel van verbetering. Daarom hebben veel mensen zoiets van: eerst zien, dan geloven.

Op stapel
Projectleider Johan Vellinga wijst erop dat het project Thuis in Schollevaar-Oost nog maar net een jaar draait en dat er nog veel op stapel staat. Een groot aantal woningen komt pas de komende jaren in aanmerking voor bouwkundige verbeteringen. Ook een aantal sociale projecten moet nog van start gaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Project Mastenbroek, genoemd naar de bedenker Leo Mastenbroek van Com.wonen. Het project behelst het verplaatsen van de bewoners van de bovenste twee etages van een probleemflat in Nabucco naar een andere woning. De vrijkomende flatjes - minuscule een- en tweekamer woninkjes - worden na een grote opknapbeurt uitgegeven aan speciaal geselecteerde jonge starters tussen 18 en 24 jaar. Zij krijgen een vorm van woonbegeleiding en van hen wordt verwacht dat ze zich sterk maken voor de flat en de buurt. Als beloning voor hun inzet krijgen ze na drie jaar een ruime huurwoning elders in Capelle aangeboden.

Woongedrag
We hopen dat de nieuwe bewoners een positieve invloed hebben op het woongedrag van de bewoners van de onderste woonlagen, zegt Mastenbroek. De meeste van hen willen best anders, maar er zitten een paar rotte appels tussen die de boel verzieken. Daarom gaan we ook het toezicht versterken. We tolereren niet langer dat een paar mensen het voor de rest verpesten. Wethouder René Binnendijk, oud-wijkwethouder van Schollevaar-Oost, geniet zichtbaar van alle verbeteringen. We maken een enorme kwaliteitssprong in deze wijk. Ik vind het echt prachtig om te zien wat hier gebeurt. Goed voor de wijk, goed voor de mensen. En vergeet niet: wat we vandaag hebben gezien en gehoord, is nog maar het begin.