RUTGERS NISSO GROEP


-----------EMBARGO tot donderdag 17 juni, 0.01 uur -----------
Utrecht, 16 juni 2004

Abortusstijging stagneert; merendeel vrouwen heeft geen problemen na abortus

Op 17 juni, tijdens het lustrumsymposium van de Stichting Samenwerkende Abortusklinieken Nederland (StiSAN), presenteert de Rutgers Nisso Groep, kenniscentrum seksualiteit, de landelijke abortuscijfers 2003. De registratie en analyse van de abortuscijfers zijn tot stand gekomen op basis van de door StiSAN en Stichting Geboorteregeling West- en Zuid-Nederland (GWN) aangeleverde gegevens en dankzij financiering door het ministerie van VWS.

De belangrijkste conclusie is dat er na jaren van stijgende aantallen abortus in 2003 een lichte daling heeft plaatsgevonden. Er worden minder zwangerschappen afgebroken bij tieners en het aandeel allochtonen in de abortuspopulatie is licht gedaald. Tegenover de verbeteringen staat dat de abortuscijfers van de diverse allochtone groepen weer gestegen zijn. Het aandeel van Surinaamse, Antilliaanse, Turkse en Marokkaanse vrouwen is weer iets toegenomen na een afname in 2001 en 2002. Het blijft dus noodzakelijk om, ook als de cijfers in een aantal jaren dalen, de voorlichting en preventieprogramma's te blijven richten op deze groepen.

De manier waarop voor de mogelijke gevolgen van abortus aandacht wordt gevraagd, is vaak eerder gebaseerd op ideologische standpunten over de toelaatbaarheid van abortus dan op wetenschappelijke inzichten. Tijdens het symposium worden de resultaten gepresenteerd van een literatuuronderzoek naar de psychosociale gevolgen van abortus. De algemene conclusie is dat het merendeel van de vrouwen geen ernstige problemen rapporteert na een abortus, en dat positieve emoties vaker worden ervaren en sterker zijn dan negatieve emoties. Een minderheid ondervindt wel problemen. Problemen hangen nauw samen met risicofactoren als emotionele problemen vóór de abortus, (gebrek aan) sociale steun, een negatieve of ambivalente houding ten aanzien van abortus en niet praten over de abortus achteraf. Uit de meeste prospectieve onderzoeken blijkt dat problemen in de loop van de tijd afnemen.

Het lustrumsymposium 'Abortus en seksuele gezondheid' vindt plaats op donderdag 17 juni van 14.30 tot 17.00 uur in de Grote Zaal van De Rode Hoed in Amsterdam.
De middag wordt ingeleid door Eylard van Hall (scheidend voorzitter StiSAN). Cecile Wijsen (Rutgers Nisso Groep) houdt een presentatie over 'Abortus in Nederland 1993-2003'. Willy van Berlo (Rutgers Nisso Groep) spreekt over 'Psychosociale gevolgen van abortus: mythen en feiten'. Daarna Rik van Lunsen (AMC) over 'Seksuele gezondheid in Nederland; oorzaken van de teloorgang van een succesformule'. Na een korte pauze spreekt Yvonne Hazeveld (Amsterdams Centrum voor Seksuele Gezondheid) over 'Eerstelijnscentra voor seksuele en reproductieve zorg'. Vervolgens spreekt Yvonne Bogaarts (World Population Foundation) over 'Europa en abortus'. Dan een forumdiscussie o.l.v. Hedy d'Ancona met o.a. Joyce Oudtshoorn (Universiteit Leiden) en Gunilla Kleiverda (Women on Waves). Margreet de Boer (Clara Wichmann Instituut en nieuwe voorzitter StiSAN) sluit de middag af. Organisatie: StiSAN in samenwerking met de Rutgers Nisso Groep en De Rode Hoed.


---