Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Restauratie Paardentramremise

Overtoom afgerond

Officiële opening op donderdag 17 juni 2004 om 15.00 uur

In december 2002 is begonnen aan het grootste project dat Stadsherstel tot nu toe onder handen heeft genomen, de voormalige paardentramremise op de Overtoom. Nu, anderhalf jaar later, is het werk voltooid.

Deze oudst bewaard gebleven paardentramremise van Nederland is een schepping van A.L. van Gendt, bekend van onder andere het Concertgebouw. Na het vertrek van de laatste eigenaar stond het complex jaren leeg, waardoor het in de loop der jaren verviel van bouwvallig tot bouwval. Uiteindelijk werd het gekocht door een projectontwikkelaar met sloopplannen. De door omwonenden opgerichte Vereniging tot behoud van de Paardentramremise wist na een moeizame strijd de politiek uiteindelijk te overtuigen dat de remise een uniek industrieel monument is. Ondanks het feit dat eerdere haalbaarheidsonderzoeken hadden aangetoond dat behoud een enorm financieel tekort zou opleveren, kocht Stadsherstel op basis van eigen berekeningen het complex aan in de overtuiging het geheel kostendekkend te kunnen restaureren.

Het remisecomplex heeft diverse bestemmingen gekregen. In de gebouwen aan de Overtoom zijn woningen en winkels gekomen. In het stalgebouw zelf is kantoorruimte gerealiseerd. In de nieuwbouw - die is gebouwd op de plaats van de afgebrande wagenloods - is Villa Spijker gevestigd, een verblijf voor vijf meervoudig complex gehandicapte kinderen. Villa Spijker is een initiatief van de ouders van de toekomstige bewoners in samenwerking met het naastliggende verzorgingscentrum DkJ (De kleine Johannes). Ondanks het feit dat alle subsidieaanvragen voor dit project zijn afgewezen, heeft Stadsherstel gemeend het toch te moeten voltooien.

Kentie en Partners Architecten is verantwoordelijk voor de restauratie/renovatie van de bestaande bebouwing evenals voor de nieuwbouw. Het werk is uitgevoerd door Aannemersbedrijf Konst & Van Polen. De constructeur was EversPartners.

Stadsherstel nodigt u van harte uit de feestelijkheden rondom de officiële oplevering bij te wonen.

donderdag 17 juni 2004 om 15.00 uur

in de voormalige paardentramremise,

ingang Overtoom 373

Bij de voltooiing van elke belangrijke restauratie wordt door de Vereniging Vrienden van Stadsherstel een boekje uitgegeven waarin verteld wordt over de historie en restauratie van het betreffende gebouw of complex. Ook over de Paardentramremise is zo een boekje verschenen. Het is voor ¬ 7,- (+ verzendkosten) bij Stadsherstel te bestellen.

Voor nadere informatie en het verkrijgen van fotomateriaal kunt u zich wenden tot de heer W.M.N. Eggenkamp (directeur Stadsherstel) en de afdeling Publiciteit, tel: 020-5200060.

Stadsherstel Amsterdam N.V. verwerft, restaureert, onderhoudt en beheert voor het stadsbeeld karakteristieke panden, zonder winstoogmerk. Stadsherstel werd opgericht in 1956 toen de gemeente rigoureuze sloopplannen had met de binnenstad. Zij heeft in haar bijna 50-jarige bestaan zo'n 450 verkrotte panden gerestaureerd en tot gewilde woonhuizen gemaakt. Hiermee heeft zij in belangrijke mate bijgedragen aan de hernieuwde populariteit van de Amsterdamse binnenstad. De laatste jaren - zeker na de fusie met het Amsterdams Monumenten Fonds, eind 1999 - ligt de nadruk niet meer speciaal op woonhuizen. Ook andere soorten monumentale panden komen in aanmerking om door de N.V. verworven te worden. Hierbij valt te denken aan kerken en industriële monumenten, als bijvoorbeeld scheepswerven, molens en gemalen.