Ingezonden persbericht


Woningcorporaties bieden met WoonEnergie alternatief

HUURDERS NIET POSITIEF OVER LIBERALISERING ENERGIEMARKT

Hilversum, 17 juni 2004 - Bijna eenderde van de huurders heeft geen idee wat de gevolgen zijn van de liberalisering van de energiemarkt na 1 juli 2004. Degenen die wel een mening hebben over de gevolgen zijn vooral pessimistisch over de energieprijzen. 40% van de huurders verwacht een prijsstijging. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 500 huurders van woningcorporaties. Het onderzoek is uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau in opdracht van WoonEnergie. WoonEnergie is een initiatief van leden van Aedes, vereniging van woningcorporaties, om zo hun huurders voordelig energie aan te bieden.

Albert Koedam, directeur van WoonEnergie noemt het verontrustend dat ondanks intensieve mediacampagnes van commerciële energiebedrijven en overheid er nog zoveel onduidelijkheid is bij woonconsumenten. Weliswaar weten vrijwel alle ondervraagde huurders dat ze zelf hun energieleverancier mogen kiezen, maar dertig procent heeft geen idee of daar voordelen aan zitten. Verder verwacht ruim veertig procent geen verbetering in service en meer duidelijkheid in de facturen. Juist prijsvoordeel, betere service en overzichtelijke facturen worden als voordeel genoemd door de vele (nieuwe) energieaanbieders.Verder blijkt dat bijna eenderde van de huurders verwacht dat er vaker stroomstoringen zullen plaatsvinden na 1 juli 2004.

Huurders: aanbod WoonEnergie aantrekkelijk

WoonEnergie is als onafhankelijke organisatie zonder winstoogmerk opgericht. Hiermee willen de woningcorporaties een betrouwbaar en goedkoop alternatief bieden in een ondoorzichtige energiemarkt. Het doel is om huurders te helpen bij het selecteren van de beste koop op energiegebied. WoonEnergie kan energie aanbieden aan de 2,4 miljoen huurders van de 552 woningcorporaties die bij Aedes zijn aangesloten. Daarbij gaat het om eenderde van de totale consumentenmarkt voor gewone stroom, groene stroom en gas. Door het schaalvoordeel profiteren huurders van goede voorwaarden en tarieven. Uit het onderzoek blijkt dat 60% van de ondervraagden het aanbod dat WoonEnergie doet dan ook aantrekkelijk vindt, vanwege de lage tarieven, de betrouwbaarheid en onafhankelijkheid van het aanbod en de goede voorwaarden.

Al 120 woningcorporaties (goed voor ruim 600.000 huishoudens) zijn gestart met het aanbieden van WoonEnergie. Directeur Albert Koedam: Daarmee zijn wij erg tevreden. Bovendien blijkt dat een groot deel van de huurders het aanbod zo aantrekkelijk vinden dat ze kiezen voor WoonEnergie. Wij zien dat als het bewijs dat het een goed concept is. We gaan ons nu richten op de 25% van alle huurders die ondanks alle voorlichting nog niet weet of ze van energieleverancier gaan veranderen. Huurders zien op tegen de rompslomp en nemen een afwachtende houding aan over wat er na 1 juli gaat gebeuren. Dat is logisch. Juist daarom bieden wij huurders via een betrouw-bare partner, hun eigen woningcorporatie, energie aan tegen een laag tarief. De goede service en voorwaarden maken het aanbod extra aantrekkelijk. Juist de kracht van het collectief is sterk. Want op individuele basis kunnen woonconsumenten geen speciale voorwaarden bedingen zoals WoonEnergie dat wel kan .


---

Noot voor de redactie /