Partij van de Arbeid


Persbericht PvdA


Den Haag, 17 juni 2004


Mislukking bemiddelingspoging commissie-Oosting: diep triest


PvdA Tweede-Kamerlid Frank Heemskerk vindt het mislukken van de bemiddelingspoging van de commissie Oosting (Commissie Geschillen aandelenlease) diep triest . Ik vrees dat nu gebeurt waar wij al bang voor waren: mensen mét geld kunnen langdurige juridische procedures starten en hebben een goede kans op succes. Onwetende beleggers met lagere inkomens zullen het hoofd in de schoot moeten leggen omdat zij zich dit niet kunnen veroorloven. Terwijl juist deze groep niet precies wist wat voor producten zij kochten. Bij deze onervaren beleggers is de kans zeer groot dat financiële instellingen hun zorgplicht niet zijn nagekomen , aldus de PvdA-woordvoerder.


Heemskerk wenst zo spoedig mogelijk in overleg te treden met de minister Zalm om opheldering over de gang van zaken te krijgen. De PvdA-fractie wil in ieder geval dat al het materiaal van de commissie-Oosting openbaar wordt gemaakt. Op die manier kunnen betrokkenen een betere inschatting maken van hun rechtspositie. Wellicht moet ook om een advies van de landsadvocaat gevraagd worden.


De PvdA-fractie ziet ook een rol voor minister Donner om een goede rechtsgang mogelijk te maken. De juridische afhandeling mag wat de PvdA betreft niet blijven steken als gevolg van een gebrek aan personeelscapaciteit bij rechtbanken en advocaten. Er dienen voldoende faciliteiten beschikbaar te zijn om een snelle en efficiënte rechtsgang mogelijk te maken.


Door de ernst van de zaak, in combinatie met de onbevredigende afwikkeling, moet ook een parlementair onderzoek niet uitgesloten worden. Wij krijgen veel nieuwe wetgeving over het financieel toezicht. Het parlement moet uit dit debacle lessen trekken over de zorgplicht en het toezicht hierop door de AFM, aldus Heemskerk.