SP

Kinderen in actie tegen vogelmoord HSL/A16

Twee klassen van basisschool Apollo uit Prinsenbeek (Breda) springen komende vrijdag in de bres voor de duizenden vogels die zich te pletter vliegen tegen de geluidsschermen van de HSL-lijn. Samen met de SP-fractie en de West-Brabantse Vogelwerkgroep voeren ze actie om minister Peijs zo ver te krijgen dat zij de glaswanden zandstraalt, zodat de vogels het gevaar op tijd zien aankomen. De kinderen hebben oplossingen getekend en handtekeningen verzameld.

De HSL-ingenieurs hebben geen rekening gehouden met onze gevleugelde vrienden. De glasschermen zijn hierdoor verworden tot een ware 'wand des doods.' De West-Brabantse Vogelwerkgroep heeft al ruim vierhonderd slachtoffers gevonden. Eric Corssmit, secretaris van de werkgroep: 'In werkelijkheid is het aantal vogels dat zich te pletter vliegt tien keer groter. De meeste lijkjes worden geroofd door wilde katten en vossen. Het zal nog jaren duren voordat sommige rode lijstsoorten, zoals de groene specht en de ijsvogel, terugkomen.'

Terwijl de vogelwerkgroep de lokale autoriteiten onder druk zet, heeft SP-Kamerlid Van Velzen de minister al twee maal aan de tand gevoeld. De minister zegt het probleem te bestuderen. Maar het probleem en de oplossing zijn al sinds december 2002 duidelijk. In een geheimgehouden rapport schrijft Rijkswaterstaat dat er verticale strepen in de glaswanden gezandstraald dienen te worden. Kosten: 10 miljoen euro.

Van Velzen: 'Dat is natuurlijk veel geld. Maar als Rijkswaterstaat haar werk goed had gedaan, dan hadden ze ander materiaal gebruikt en zo geld uitgespaard. Nu moet de minister wel in haar buidel tasten. We kunnen niet accepteren dat duizenden vogels zich de komende jaren kapot vliegen omdat Rijkswaterstaat een foutje heeft gemaakt.'

De kinderen van de Apolloschool hopen de minister te overtuigen met handtekeningen en getekende oplossingen. Zij verzamelen zich op vrijdag 18 juni om 10:00 's ochtends bij Eethuis D'n Ouwe Struys, Roskam 2 / Rithsestraat, Princenhage, Breda. Daar begint hun protestmars richting het HSL/A16 tracé.