LEI

persbericht / nr. 1776

18-juni-2004

Overheid kan meer halen uit instrument voor particulier natuurbeheer

De overheid wil particulieren een grotere rol geven in het natuurbeheer. Eén van de middelen daarvoor is het geven van een natuurbestemming aan stukken particuliere landbouwgrond die binnen de Ecologische Hoofdstructuur liggen. Dat leidt tot een waardedaling van de grond, waarvoor de overheid financiële compensatie biedt in de vorm van de Subsidie Functieverandering (onderdeel van het Programma Beheer).

Deze subsidieregeling fungeert redelijk, maar de mogelijkheden ervan kunnen nog beter worden benut. Particuliere grondeigenaren zijn wel tevreden over de hoogte van de vergoeding, maar de informatie over de regeling vinden ze onvoldoende. Daardoor vergt het realiseren van natuur onnodig veel inspanning. Ook gemeenten moeten beter worden voorgelicht over de consequenties en mogelijkheden van een functieverandering. Dat concluderen LEI en Alterra (beide onderdeel van Wageningen UR) uit een onderzoek dat zij uitvoerden ten behoeve van het Milieu- en Natuurplanbureau en het Ministerie van LNV.

De overheid wil het gebruik van de Subsidie Functieverandering stimuleren, om langs die weg tot 2018 aan ruim 42.000 ha landbouwgrond een natuurbestemming te geven. Die stimulans zou kunnen bestaan uit het ondersteunen van gebiedsgerichte voorlichtings- en bemiddelingsacties. Het blijkt dat in gebieden waar iemand met een goed overzicht van de procedures en van de lokale situatie actief bemiddelt, particulieren zich positiever opstellen ten aanzien van de regeling dan in gebieden waar zo iemand ontbreekt. Ook zou de overheid zoveel mogelijk moeten aansluiten bij andere processen in het landelijk gebied, vooral op plaatsen waar de vooruitzichten voor de landbouw minder gunstig zijn. Dat vraagt om kennis van het gebied én van de regeling zodat kansen beter kunnen worden benut.
---

Functieverandering van landbouw naar natuur; Naar een grotere deelnamebereidheid van particulieren. Het rapport bestellen 'rapport 7.04.07'.