Ingezonden persbericht


Verdedigingslinies nieuw leven ingeblazen

Officiële start van het Europees project Crossing the Lines

Behoud van ons cultureel erfgoed staat tegenwoordig hoog in 't vaandel. Maar restaureren alleen is niet voldoende. Een eigentijdse functie geven is minstens zo belangrijk. Daarom hebben de Stad Mortsel (B), de Gemeente Utrecht (NL) en de County of Essex (GB) zich verenigd in het Europese project "Crossing the lines". Doel is de bescherming, restauratie en duurzame herontwikkeling van forten en verdedigingslinies in Noordwest Europa.

Officiële aftrap
Op 18 juni vindt de officiële aftrap van het "Crossing the lines" project plaats. In Fort 4 in Mortsel (België) wordt een evenement georganiseerd waarbij de vakwereld, de pers en andere betrokkenen kennis kunnen maken met het project en de partners. Wethouder René Verhulst van de Gemeente Utrecht, Burgemeester Ingrid Pira van de Stad Mortsel en Councillor Chris Manning-Press, van de County of Essex zullen het project officieel openen. De bijeenkomst wordt omlijst met muziek en cultuur. Zo kunnen de genodigden op donderdagavond op de binnenplaats van Fort 4 het concert "De wieg van de opera" door Jan van Elsacker en Herman Stinders bijwonen. De rondleiding door Fort 4 wordt muzikaal begeleid door de Ambrasband, deze Belgische artiestengroep won onlangs de BBC Music Award in de categorie "Transnational Music".

Europees project "Crossing the lines"
De drie partners in het project hebben elk één of meerdere forten binnen hun grenzen, die deel uitmaken van een verdedigingslinie. De uitdagingen die de inpassing van de linie en de restauratie en herontwikkeling van de forten met zich meebrengen, lenen zich goed voor een gezamenlijke aanpak. Het project richt zich op de ontwikkeling van innovatieve restauratietechnieken, toeristische ontwikkeling en een betere inpassing van verdedigingslinies in het ruimtelijk beleid. Hiervoor hebben de drie partners 3,25 miljoen Euro uitgetrokken, waarvan de helft wordt betaald uit Europese middelen.

Het grootste deel van dit geld wordt besteed aan het opknappen van een viertal forten:
1. Fort aan de Klop in Utrecht, Nederland

2. Fort 4 in Mortsel, België

3. Tilbury Fort in Essex, Groot-Brittannië

4. Jaywick Martello Tower in Essex, Groot-Brittannië

De restauraties van deze forten zijn gericht op de toekomstige toeristische, recreatieve en culturele functies van de forten. Natuurlijk wordt hierbij het monumentale karakter van de historische gebouwen behouden. Om dit te bereiken wordt de restauratie op alle genoemde forten uitgevoerd met behulp van innovatieve restauratietechnieken. Hierbij is aandacht voor het realiseren van een aangenaam binnenklimaat in de forten, gebruik van duurzame energie en herstel van het metselwerk met behoud van de monumentale waarde.

Fort 4
De officiële start van "Crossing the Lines" vindt plaats in Fort 4, in de Stad Mortsel. Fort 4 maakt deel uit van de Vesting van Antwerpen die in 1859 werd gebouwd naar ontwerp van architect en generaal Henri Brialmont. Sinds enkele jaren is het fort in bezit van de Stad Mortsel en is het geen militair domein meer. Fort 4 vormt tegenwoordig een parkachtig groengebied in het hart van de stad waar recreanten graag komen. Er worden regelmatig culturele evenementen georganiseerd. Binnen het project "Crossing the Lines" worden delen van dit fort gerestaureerd en heringericht voor meer culturele en recreatieve functies.



Ingezonden persbericht