Erasmus


10-06-04: Gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven bij mensen met suikerziekte type I.

Bertien Hart promoveert vrijdag 18 juni 2004 (Erasmus MC, faculteitsgebouw, collegezaal 7) op haar proefschrift Gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven bij mensen met suikerziekte type I.

Suikerziekte type I is een ernstige chronische ziekte, die zich meestal openbaart voor het dertigste levensjaar. Het vraagt levenslang een enorme zelfdiscipline van de patiënten. De ziekte kan tot ernstige complicaties leiden, die het dagelijks functioneren zullen beïnvloeden en zodoende de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven. Het is van groot belang voor behandelaars een goed inzicht te hebben in de factoren die een verband hebben met de kwaliteit van leven. Zodoende kan effectief zorg gedragen worden voor behoud van kwaliteit van leven.

De promovenda deed onderzoek naar de kwaliteit van leven van deze patiëntengroep. Daarnaast onderzocht zij met welk meetinstrument de kwaliteit van leven adequaat kan worden vastgelegd. De RAND-36 bleek daar zeer geschikt voor.

Uit haar onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van leven van mensen met type I suikerziekte vergelijkbaar is met mensen als u en ik. Echter, bij het ervaren van een hoog bloedglucose gehalte en symptomen van chronische complicaties wordt de kwaliteit van leven sterk negatief beïnvloed. Ook een hoge frequentie van de zelfcontrole van de bloedglucoses heeft een negatieve invloed. De patiënten ervaren een afname van, met name fysieke, kwaliteit van leven in de loop der jaren. Dit gaat sneller dan bij mensen als u en ik, door de ontwikkeling van complicaties. Voor het behoud van de kwaliteit van leven van patiënten met suikerziekte type I is het van groot belang het ontstaan en de progressie te voorkomen dan wel uit te stellen. Meer aandacht voor leefstijl factoren, als het staken van roken en fysieke inspanning, zou daarbij mogelijk een belangrijke rol kunnen gaan spelen.

Promotor: prof.dr. M. Berg, Sociaal-medische wetenschap; ICT in de zorg, en prof.dr. B. Meyboom-de Jong, Huisartsgeneeskunde (RUG)