HOUT EN BOUWBOND CNV

CNV organiseert bungyjump actie in bouw

De Hout- en Bouwbond CNV gaat de komende weken in het hele land bouwplaatsen bezoeken. Doel daarvan is het peilen van de actiebereidheid van werknemers met het oog op de vastgelopen onderhandelingen voor de bouw-cao en het vroegpensioen. De start is vrijdag 18 juni tussen 06.00 en 07.00 uur op bouwplaats IJburg bij Amsterdam. Daar krijgen bouwvakkers de gelegenheid om te bungyjumpen onder het motto 'De cao hangt aan een zijden draadje'.

De lokatie is bereikbaar via afslag S 114 vanaf de Ring Oost (A10). Komend vanuit de richting Den Haag, Utrecht beneden aan de afslag bij stoplichten rechtsaf de witte brug over (enige toegang tot IJburg). Direct over de brug rechtsaf bouwterrein op. De Hout- en Bouwbond CNV heeft daar een tent en een mobiele kraan. Daar verzamelen de bouwvakkers zich tussen 06.00 en 07.00 uur. CNV-onderhandelaar Maarten Post zal hen toespreken over de cao. Ook het ongenoegen over het mislukken van het Voorjaarsoverleg zal aan de orde komen. Daarna kunnen bouwvakkers vanaf de mobiele kraan bungy-jumpen.

Het overleg voor een nieuwe bouw-cao (180.000 werknemers) verkeert sinds begin april in een impasse. De bouwwerkgevers liepen toen kwaad weg. De werkgevers hebben een aantal verslechteringsvoorstellen gedaan waar de bonden onmogelijk mee akkoord kunnen gaan, zoals afschaffing van de prijscompensatie, afschaffing van de vakantiebon, afschaffing van de reisurenregeling, flexibilisering van de werktijden en wachtdagen bij ziekte. De Hout- en Bouwbond CNV heeft sterk de indruk dat de werkgevers misbruik willen maken van de economische situatie.

Ook de periode van windstilte heeft bouwwerkgevers en bonden niet bij elkaar gebracht. De Hout- en Bouwbond CNV vindt het nu de hoogste tijd om de actiebereidheid van werknemers te peilen. Daarbij wordt ook de discussie over het vroegpensioen betrokken. Het zijn met name werknemers in zware beroepen die zich zorgen maken over het vroegpensioen. Honderden ongeruste leden hebben de bond daarover in de afgelopen weken gemaild en gebeld.

Noot voor de redactie,