Naturalis

Nationaal Natuurhistorisch Museum leiden

Geplastineerde gorilla

Van 18 juni t/m 18 juli 2004 wordt in Naturalis 's werelds enige geplastineerde gorilla tentoongesteld. De gorilla maakt normaal deel uit van de expositie Bodyworlds/Körperwelten. Door een bijzondere manier van prepareren is de anatomie van het lichaam van deze volwassen gorilla-man in zijn geheel te zien.

Plastinatie
Bij de preparatie van de gorilla is de door Dr. Günther von Hagens ontwikkelde plastinatie-methode gebruikt. Middels een speciale techniek wordt daarbij het weefsel en de organen van een lichaam 'vervangen' door kunststof.
Het resultaat is een preparaat waarbij de anatomie van een lichaam tot in de kleinste details inzichtelijk is gemaakt. Zo kan van de gorilla de indrukwekkende spiermassa bestudeerd worden, terwijl zijn ingewanden los van het lichaam te zien zijn. De opstelling in Naturalis maakt het mogelijk de anatomie van de gorilla met die van de mens te vergelijken.

In Blijdorp geboren
De tentoongestelde gorilla heet Artis en is een westelijke laaglandgorilla die in 1983 werd geboren in Diergaarde Blijdorp. In 1993 verhuisde hij naar de Zoo in Hannover, waar hij in 2000 door een ongeluk om het leven kwam. De zoo in Hannover heeft toen na lange discussies besloten om het dier ter beschikking te stellen aan het Institut für Plastination in Heidelberg, om het te laten prepareren. De Duitse dierentuin vond het belangrijk dat het lichaam van de gorilla behouden bleef en beschikbaar kwam voor anatomische studiedoeleinden.

Körperwelten
De gorilla is onderdeel van de reizende expositie Bodyworlds / Körperwelten. In deze - niet onomstreden - tentoonstelling zijn ook tientallen anatomische preparaten van echte mensenlichamen en organen te zien. De ongebruikelijke wijze van presenteren van anatomische studies van echte mensenlichamen heeft wereldwijd tot discussie geleid. De tentoonstelling heeft sinds 1997 meer dan 14 miljoen bezoekers gehad in diverse werelddelen.

Waarom in Naturalis
Voor Naturalis is de presentatie van Artis een bijzondere kans om te laten zien hoe de anatomie van een gorilla echt uitziet. Het museum toont de gorilla in de expositie HartsTocht.

Links naar meer informatie
Informatie over de gorilla in vergelijking met de mens Informatie over de tentoonstelling Bodyworlds (engelstalig) Informatie over de techniek van plastinatie (engelstalig) Boeken over gorilla's
Informatie voor de pers