Provincie Zuid-Holland

Provincie geeft 4,3 miljoen euro voor herstructurering bedrijventerreinen

De provincie Zuid-Holland heeft in juni in totaal ¤ 4,3 miljoen aan subsidies toegekend aan bedrijventerreinen. Het grootste deel hiervan, ruim ¤ 3,8 miljoen, is bestemd voor herstructurering van drie bedrijventerreinen en de aanleg van een nieuw bedrijventerrein. Deze subsidie komt uit het Ontwikkelingsfonds Bedrijventerreinen (OFB) van de provincie Zuid-Holland.

Gedeputeerde Asje van Dijk overhandigde persoonlijk aan de wethouders van Lisse en Dordrecht elk een subsidiebedrag van ¤ 1,2 miljoen. De subsidie die Lisse heeft ontvangen is bestemd voor de herstructurering en uitbreiding van bedrijventerrein Dever. Op het nieuwe gedeelte komt CNB, de grootste bloembollenveiling van Nederland, en het bloembollenlaboratorium. Mede door de subsidie van de provincie, blijven deze belangrijke kennisdragers en de werkgelegenheid voor de regio behouden. Tevens versterkt dit de positie van de Duin- en Bollenstreek als internationaal handels- en kenniscentrum van de bollenteelt.

Dordrecht krijgt het geld voor de herstructurering van de bedrijventerreinen Dordtse Kil I, II en Amstelwijck-West. Uniek aan deze herstructurering is dat dit al in de startfase gecombineerd wordt met de aanleg van een glasvezelnetwerk voor breedband internet. Mede hierdoor blijven de terreinen ook in de toekomst aantrekkelijk voor bedrijven.

In Berkel en Rodenrijs gaat de subsidie van ¤ 1,2 miljoen naar de aanleg van een nieuw bedrijventerrein: Oudeland. Dit nieuwe terrein grenst aan het bestaande terrein Rodenrijs, dat twee jaar eerder al subsidie ontving voor herstructurering. Met de ontwikkeling van Oudeland vormt dit terrein met Rodenrijs een modern, goed ontsloten bedrijventerrein. Tenslotte ontving Pijnacker-Nootdorp ¤262.000,00 om het bestaande bedrijventerrein de Boezem op te knappen.

Ter bevordering van de duurzame herstructurering van bedrijventerreinen heeft de provincie ¤ 500.000,00 beschikbaar gesteld voor 13 projecten, zoals onder andere de formulering van een bedrijventerreinstrategie in de Leidse regio, een duurzaam inrichtingsplan voor de NAM-haven te Vlaardingen, een beeldkwaliteitsplan voor de Goudse Poort en de opzet van parkmanagement op Gelkenes te Liesveld.

Aanvragen subsidieDe komende jaren besteedt de provincie veel aandacht aan de bevordering en de uitvoering van de herstructurering en ontwikkeling van duurzame bedrijventerreinen. Tijdens deze collegeperiode is hiervoor ¤ 40,2 miljoen beschikbaar. Subsidies kunnen worden gevraagd gedurende de periodes van 1juli tot 1oktober en van 1december tot 1maart.

De voorwaarden om voor de komende aanvraagperiode (1 juli - 1oktober 2004) in aanmerking te komen voor subsidie uit het Ontwikkelingsfonds Bedrijventerreinen zijn vereenvoudigd. Enkele wijzigingen: het maximum te verkrijgen subsidiebedrag is verhoogd naar ¤ 1.300.000,00 en voor meer kostensoorten kan subsidie worden aangevraagd. Voor de komende aanvraagperiode is ¤ 400.000,00 beschikbaar voor de bevordering en ¤9.250.000,00 voor de uitvoering van de herstructurering en aanleg van nieuwe bedrijventerreinen.

De aanvraagformulieren, de Algemene Subsidie Verordening Zuid-Holland en de Subsidieregeling economische zaken Zuid-Holland staan op www.zuid-holland.nl onder thema Economie en Werk.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22