Ingezonden persbericht


Persbericht

Opvoeding door Sport centraal op LC-Congres 2004
Tijdens het LC-Congres heeft staatssecretaris Ross-Van Dorp de twaalf projecten bekendgemaakt die subsidie krijgen in het kader van het Europese Jaar van Opvoeding door Sport. De aandacht binnen al deze projecten is gericht op het spelenderwijs benutten van de vormende waarden van sport. "We moeten in dit land met zestien miljoen mensen kunnen samenleven en samenwerken, dat kan alleen met gezamenlijke basiswaarden en regels. Sport is een prachtig speelveld om voor jongeren om hiermee te leren omgaan."

Dat sport meer is dan lichaamsbeweging alleen, bleek ook uit de toespraken van andere genodigden, waaronder plaatsvervangend Directeur-Generaal Fuykschot van het ministerie van OC&W. Door te sporten leren kinderen waarden en normen aan die in het verdere dagelijkse leven zo belangrijk zijn. De aanwezige gemeentenbestuurders en sportambtenaren werden in zijn toespraak gewezen op hun belangrijke rol en verantwoordelijkheid. Opvoeding door sport biedt ook kansen in het integratiedebat. Door al jong samen te sporten, leren kinderen elkaar in een vroeg stadium beter kennen en samen op te trekken. Samen sporten is een mooi begin om meer begrip voor de ander te krijgen.

Deze lovende woorden over de kracht van sport werden ook onderschreven door sportsocioloog Professor Vanreusel van de Universiteit Leuven. Maar hij plaatste toch wat kanttekeningen, want naast opvoedkundige krachten heeft sport ook zijn schaduwkanten. Denk aan agressie op en rond de sportvelden en dopinggebruik. Hij riep de aanwezigen dan ook op om realistisch en met beide benen op de grond te blijven.

In een forumdiscussie met onder andere oud-schaatscoach Henk Gemser, kolonel Van Uhm van de commandokazerne in Roosendaal en wethouder Spekman van de gemeente Utrecht werd vervolgens aangegeven dat kinderen het sporten vooral leuk moeten vinden en dat ze dit onder goede begeleiding moeten doen, wil men van opvoeding door sport kunnen spreken. Ook werd een krachtig pleidooi gehouden voor meer ruimte voor sport. Willen we de jeugd meer aan het bewegen krijgen, dan moeten ze daar ook de ruimte voor krijgen. Zo brengt de gemeente Utrecht bijvoorbeeld weer sportruimte terug in de stad op één van de duurste stukken grond van Nederland.

In het middagdeel van het LC-Congres kregen de deelnemers in verschillende workshops de kans ervaringen met elkaar uit te wisselen over het congresthema Opvoeding door Sport. Onderwerpen als 'Laat de jeugd niet stilstaan', 'Opvoeding in de sportieve driehoek' en 'Kwaliteit sportkader, rol voor gemeenten?' zorgden voor het nodige stof voor discussie. Een goed voorbeeld van hoe de sportieve driehoek in de praktijk uit kan pakken is het door het Oranjefonds gekroonde project GoForSport van Sportbureau Roosendaal. Daar waar jongeren voorheen voor overlast en problemen in de wijk zorgden, kunnen zij nu kiezen uit dertig naschoolse activiteiten, als huiswerkbegeleiding, onder begeleiding sporten, breakdancen en rappen. Ook tijdens de workshops kwam naar voren dat opvoeding door sport zeker mogelijk is, maar dat het alleen werkt als sport kwalitatief goed wordt gebracht. Dit kan de overheid niet alleen, maar heeft daarbij de hulp nodig van andere organisaties maar ook zeker de burgers zelf.

Omdat jongeren nu eenmaal niet alleen van bewegen, maar ook van tv-kijken houden, komt vanaf september de soap "effe moeve" op school-tv. Deze soap gaat over waarden, normen en sport, speciaal gericht op kinderen van tien tot veertien jaar. De serie wordt gecombineerd met een internetsite, lesmateriaal en een handleiding voor leraren.

Het landelijke LC-Congres werd dit jaar georganiseerd door de Brabantse Buitensteden, Bergen op Zoom en Roosendaal en werd bezocht door ruim driehonderd wethouders en sportambtenaren. Het LC-Congres wordt volgend jaar door de gemeente Rotterdam georganiseerd, deze stad is in 2005 European Capital of Sports, dus het congres zal ongetwijfeld net zo'n succes worden als dat van dit jaar.