Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
18 juni 2004

MINISTERRAAD AKKOORD MET HERZIENING PRUDENTIEEL TOEZICHT

De ministerraad heeft op voorstel van minister Zalm van Financiën ingestemd met het tweede deel van het wetsvoorstel op het Financieel Toezicht (WFT), het deel prudentieel toezicht. Dit deel is gericht op het waarborgen van een stabiel financieel stelsel door de naleving te bevorderen van de regels met betrekking tot de financiële soliditeit van financiële ondernemingen, zoals banken en verzekeraars. Met de WFT wordt de herziening van het toezicht op de financiële sector afgerond.

Voorheen was sprake van duidelijke afbakening tussen de verschillende financiële sectoren, maar heden ten dage vervagen deze grenzen steeds meer. Een bank houdt zich tegenwoordig niet alleen bezig met bankactiviteiten, maar verkoopt ook verzekeringen en effecten. Hierdoor zijn de bestaande toezichthouders steeds vaker geconfronteerd met vraagstukken die breder zijn dan de sector waarop zij toezicht houden. Daarom is in 2002 het toezicht op de financiële sector hervormd en is het functionele toezichtmodel ingevoerd. Binnen dit model wordt het zogenaamde gedragstoezicht op financiële ondernemingen uitgeoefend door de Autoriteit Financiële Markten. Het prudentieel toezicht - dat wil zeggen het toezicht op de soliditeit van financiële ondernemingen - is toebedeeld aan De Nederlandsche Bank (en de Pensioen- & Verzekeringskamer). Dit vormde de eerste fase van de herziening van het financieel toezicht.

In de tweede fase worden acht bestaande financiële toezichtwetten vervangen door één functioneel ingerichte Wet op het Financieel Toezicht. Deze bestaat uit een algemeen deel, een deel dat betrekking heeft op prudentieel toezicht, een deel dat betrekking heeft op het gedragstoezicht en een deel dat betrekking heeft op betalings- en effectenafwikkelsystemen. Deze omvangrijke wetgevingsoperatie is noodzakelijk om de voordelen van het functionele model - een betere doeltreffendheid, marktgerichtheid en efficiëntie van het toezicht op de financiële marktsector - volledig te kunnen benutten. Bovendien wordt met de WFT de wetstructuur verhelderd, wat bijdraagt aan de inzichtelijkheid van de wetgeving en de beperking van administratieve lasten. Tenslotte biedt de herziening de gelegenheid om het toezichtmodel ook inhoudelijk op enkele specifieke onderdelen te moderniseren. Het algemeen deel is in februari van dit jaar voor advies bij de Raad van State ingediend.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. De wet treedt naar verwachting medio 2005 in werking.

RVD, 18.06.2004