Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht ministerraad
18 juni 2004

TASKFORCE VEREENVOUDIGING VERGUNNINGEN

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken ingestemd met het instellen van een Taskforce die voorstellen doet om vergunningprocedures te vereenvoudigen. Uit de voorbereiding van de Industriebrief en uit meldingen bij het Meldpunt Strijdige Regels blijkt dat vergunningprocedures leiden tot hoge lasten voor het bedrijfsleven. Het kan daarbij gaan om lasten van puur administratieve aard, maar ook om lasten die uit de vergunningprocedures voortvloeien. Daarnaast kan het gaan om de hoogte van de tarieven.

De Taskforce Vereenvoudiging Vergunningen volgt op het project Meer ruimte voor ondernemers door minder lasten. Doel is om over een breed terrein de (administratieve) lasten, doorlooptijden en het gebrek aan samenhang van vergunningen daadwerkelijk terug te brengen, zodat het Nederlandse ondernemings- en vestigingsklimaat concreet en substantieel wordt verbeterd. Daarnaast moet de rol van certificaten bij vergunningprocedures worden verduidelijkt en moeten de kosten ervan worden teruggebracht.

De Taskforce wordt ingesteld op 1 juli a.s. en rapporteert begin 2005 aan de staatssecretaris van Economische Zaken. Het kabinet zal de voorstellen van de Taskforce volgend voorjaar gebruiken bij de inventarisatie van aanvullende voorstellen om de administratieve lasten te verminderen. Dan wordt ook per departement het plafond aan administratieve lasten vastgelegd.

RVD, 18.06.2004