Ingezonden persbericht


*** PERSBERICHT ***

MEDEZEGGENSCHAP AAN UVA ONDER DE LOEP

Amsterdam 18 juni 2004 - Op aandringen van zes Facultaire Studentenraden, de Centrale Studentenraad en de ASVA Studentenunie heeft het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) besloten een commissie in te stellen die onderzoek gaat doen naar het functioneren van de medezeggenschap.

In maart 2004 heeft een merendeel van de studenteninspraakorganen van de UvA er bij het College van Bestuur voor gepleit dat een aantal structurele problemen in de medezeggenschap opgelost moet worden. Een van deze problemen is de opkomstpercentages bij verkiezingen: die zijn over het algemeen bijzonder laag. Bij de meest recente verkiezingen in mei 2004 heeft 14% van de studenten gestemd voor een Facultaire Studentenraad. Voor de centrale medezeggenschap was het percentage nog lager: 8%. Een ander probleem is de ondoorzichtige bestuursstructuur; de studenteninspraak kan niet altijd optimaal gebruik maken van haar inspraakrecht.

Rond bijvoorbeeld het probleem van de opkomstpercentages speelt een aantal vragen: waar ligt de oorzaak? Is het de houding van studenten of het imago van studentenraden? Ligt de oplossing bij betere promotie of de structuur van de medezeggenschap? Deze en andere vragen zullen onderzocht worden door een universitaire commissie, die tot taak heeft knelpunten en best practices te inventariseren en aanbevelingen te doen voor de toekomst.

De studentenraden en de ASVA Studentenunie zien een aantal doelstellingen voor deze Universitaire Commissie Studenteninspraak, die momenteel wordt samengesteld. Ten eerste dient de commissie duidelijkheid te scheppen in de centrale en decentrale verhoudingen aan de UvA: wie is waarvoor verantwoordelijk en waar ligt het recht op inspraak van de medezeggenschap? Ten tweede moet de commissie richtlijnen voor decanen opstellen ten aanzien van hun overleg en omgang met studentenraden. Ten derde zou onderzocht moeten worden hoe de betrokkenheid van studenten bij de medezeggenschap kan worden vergroot. Tenslotte moet de commissie richtlijnen formuleren voor de student-leden van medezeggenschapsorganen.

Vorig jaar al is er door het College van Bestuur een adviseur aangesteld om knelpunten in de medezeggenschap op te lossen. Hij heeft zich echter alleen beziggehouden met incidenten, terwijl de taak van de commissie breder zal zijn.

Het voorstel voor de oprichting van een Universitaire Commissie Studenteninspraak is gedaan door de Centrale Studentenraad, de ASVA studentunie en de studentenraden van de FGW (Geesteswetenschappen), FNWI (Natuur- en Wiskunde), FEE (Economie), FdR (Rechtsgeleerdheid), FMG (Maatschappij en Gedragswetenschappen) en ACTA (Tandheelkunde). Het voorstel is op 1 juni besproken in het Centraal Bestuurlijk Overleg tussen het College van Bestuur, de decanen van de faculteiten, de voorzitters van de betrokken studentenraden en de ASVA Studentenunie. Inmiddels heeft het College van Bestuur toegezegd dat de commissie er zal komen.

De ASVA Studentenunie is de studentenorganisatie voor studenten aan hoger onderwijsinstellingen in Amsterdam. Zij is aangesloten bij de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). De Centrale Studentenraad is het centrale inspraakorgaan voor studenten aan de Universiteit van Amsterdam. De Facultaire Studentenraden zijn de inspraakorganen voor studenten op facultair niveau. f6b4c22.gif


Ingezonden persbericht