Sociaal-Economische Raad

RAAD BRENGT UNANIEM ADVIES UIT OVER PERSONENKRING WERKNEMERSVERZEKERINGEN

18 juni 2004 -

Vanochtend heeft de SER een unaniem advies over de personenkring van de werknemersverzekeringen uitgebracht. Het ging ondermeer over de positie van zelfstandigen zonder personeel (zzpers). Steeds meer arbeidsrelaties vertonen kenmerken van zowel werknemerschap als van zelfstandig ondernemerschap. Daardoor kan onder zelfstandigen zonder personeel (zzp-ers) en hun opdrachtgevers onduidelijkheid bestaan over de vraag of zij wel of niet verzekerd en premieplichtig zijn voor de werknemersverzekeringen (Ziektewet, WAO, WW en Ziekenfondswet). De minister van SZW legde de raad daarom de vraag voor hoe het begrip werknemer in de werknemersverzekeringen zo kan worden afgebakend, dat bij het aangaan van een arbeidsrelatie (dus vooraf) duidelijk is of iemand werkzaam is als werknemer of als zelfstandige.

LTO-Nederland-voorzitter Gerard Doornbos , die sprak namens de drie ondernemerscentrales, was blij dat zzpers vooraf absolute duidelijkheid krijgen over hun fiscale status en over de vraag of ze verzekeringsplichtig zijn. Dat kan met de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR)-nieuwe stijl die het kabinet per 1 januari 2005 wil invoeren. Deze zal het zelfstandig ondernemerschap stimuleren en dat past in een dynamische economie. Het ligt volgens hem in de rede om de vrijwillige voortzetting van de Ziektewet en de WAO voor zelfstandigen te handhaven, zodat de overstap van het werknemerschap naar het zelfstandig ondernemerschap makkelijker kan verlopen.

Het kroonlid Marco Wilke vond het verstandig dat de SER ervoor kiest de aanwezigheid van een gezagsverhouding (dienstbetrekking) bepalend te laten zijn voor de vraag of er sprake is van verzekeringsplicht. Hij noemde het een pragmatische oplossing die voorkomt dat elk geval op zich haarfijn moet worden onderzocht.

Namens de drie vakcentrales voerde FNV-bestuurder Ton Heerts het woord. Hij wees erop dat het hier niet alleen gaat om kleine ondernemers die te vinden zijn in de achterban van de drie ondernemerscentrales, maar ook om het groeiend aantal zzpers onder de leden van de vakcentrales. Hij was dan ook blij dat het advies door de hele raad wordt gedragen.