Artis

Amsterdam, 14 juni 2004
Persbericht

Artis wisent terug naar de natuur

Op 19 juni a.s. worden 5 wisenten uit verschillende Europese dierentuinen in het Poloniny National Park in het oosten van Slowakije uitgezet. Een van die wisenten komt uit Artis. Het is de eerste keer dat wisenten worden uitgezet in de Slowaakse Karpaten. Deze grote grazer speelt een grote rol in de ecologie van de bosachtige gebieden in Centraal Europa.

Het initiatief is een samenwerking tussen een aantal Europese dierentuinen en de Large Herbivore Foundation. Het sluit aan bij de historie van Artis, aangezien de heer Sunier, de toenmalige directeur van Artis, het initiatief heeft genomen om de wisent van de ondergang te redden.

Eeuwenlang was de wisent het grootste in het wild levende dier van Europa. Ontbossing en jacht maakten echter een einde aan de wilde wisent. In 1921 werd het laatste dier in Polen neergeschoten. Gelukkig was een aantal wisenten in dierentuinen en wildparken in veiligheid gebracht. Met slechts 12 dieren zette de heer Sunier een internationaal fokprogramma in dierentuinen op en zo kon de 'Europese bizon' van de ondergang worden gered.

In Artis geboren wisenten krijgen een stamboeknaam die altijd begint met de letters AR .Dewisentdieop10juniSlowakijeisvertrokken heet Arik. Artis wisenten zijn al eerder uitgezet, o.a. in Polen en Rusland.