Ingezonden persbericht

Open brief: Behandeling Contourennota Inburgering

Open brief aan Tweede Kamerleden uit de provincie Utrecht

Datum : 16 juni 2004

Kenmerk : CvB/LS/04291

Betreft : Behandeling Contourennota Inburgering

Geacht Tweede Kamerlid uit provincie Utrecht,

Maandag 21 juni spreekt de vaste kamercommissie van Justitie over de Contourennota Inburgering. De effecten van deze nota strekken echter veel verder dan alleen inburgering. De onderwijsinfrastructuur van zowel educatie als middelbaar beroepsonderwijs komen in de provincie Utrecht onder grote druk te staan met dit wetsvoorstel. Daarom richt ik me tot u, Tweede Kamerlid uit de provincie Utrecht, en vraag u uw stem te laten horen binnen uw fractie tegen deze plannen.

Ondoorzichtige vechtmarkt

De Contourennota gaat uit van een snelle en ongeleide overgang in 2005 naar een vrije markt voor inburgeringscursussen. En tevens kunnen inburgeraars vanaf 2006 zelf bepalen waar ze hun inburgeringscursus willen volgen.

ROC Midden Nederland heeft geen bezwaren tegen het principe van een vrije inburgeringsmarkt. Wij zijn overtuigd van de kwaliteit van ons onderwijs; niet in de laatste plaats omdat inburgeraars binnen onze school kunnen doorleren in het beroepsonderwijs. Het snelle en ongeleide karakter van de overgang naar de vrije markt zal echter leiden tot een ondoorzichtige vechtmarkt. Vanaf 2006 moet een inburgeraar zijn eigen onderwijs inkopen zonder inzicht in de kwaliteit van de opleiders. De selectie van opleiders zal vooral op basis van kosten in plaats van kwaliteit gebeuren. Door de grote investeringen in kwaliteit bij ROC Midden Nederland zal dit grote financiële gevolgen hebben, die ook de onderwijsinfrastructuur van het beroepsonderwijs in gevaar brengen.

Kwaliteitskeurmerk

Dit kabinet streeft integratie na van mensen die zich in Nederland komen vestigen. ROC Midden Nederland onderschrijft dit streven. Goede taalbeheersing en voorbereiding op de arbeidsmarkt zijn daarvoor belangrijke instrumenten. En juist deze twee instrumenten brengt het kabinet in gevaar door het snel en ongeleid introduceren van een vrije inburgeringsmarkt. ROC Midden Nederland pleit er dan ook voor om heldere spelregels te hanteren voor alle aanbieders op de inburgeringsmarkt, waaronder een kwaliteitskeurmerk voor opleiders. Zo'n kwaliteitskeurmerk is een waarborg voor de inburgeraars dat ze goed onderwijs kunnen verwachten en voor ROC Midden Nederland een garantie dat wij kunnen blijven concurreren. Als het voor ons roc onmogelijk wordt om te concurreren, wordt daarmee feitelijk de jarenlange investering met belastinggelden in kwalitatief goed inburgeringsonderwijs teniet gedaan.

Uw stem

Dit kabinet heeft reeds bezuinigingen op het inburgeringsbudget doorgevoerd en kondigt nu een ingrijpende stelselwijziging aan. Gevoegd bij andere kabinetsplannen in het kader van het Grotestedenbeleid 2005-2009 (GSB III) en de overheveling van educatiebudgetten naar Justitie maakt de Contourennota Inburgering de toekomst voor roc's erg onzeker, sterker nog: het brengt de continuïteit in gevaar. Een snelle en ongeleide invoering van een vrije inburgeringsmarkt is niet in het belang is van de inburgeraars en de lokale en regionale integratiepolitiek. De kabinetsplannen zetten de onderwijsinfrastructuur in de provincie zwaar onder druk. Laat hiertegen uw stem horen in de fractie.

Voor een gedetailleerde beschrijving van de knelpunten van de Contourennota Inburgering verwijs ik u graag naar de reactie van de Bve Raad op de Contourennota Inburgering van 28 mei 2004, zie www.bveraad.nl onder 'dossiers'.

Met vriendelijke groet,

Namens College van Bestuur ROC Midden Nederland,

Dr. L.B.J. Schmitz, lid CvB.

C.C. : Wethouders met educatie-portefeuille van alle gemeenten in de provincie Utrecht

//////////////////////////////////

Voor redactie:

Voor vragen over bovenstaande open brief kunt u contact opnemen met:

Floris Ran

ROC Utrecht

Persvoorlichting & Bestuurscommunicatie

(030) 287 77 96

(06) 1011 52 78

f.ran@rocu.nl