---

foto: naar schatting 290.000 bezoekers kwamen naar de Open Dagen van de luchtmacht, waar de air power demo één van de hoogtepunten was (Koninklijke Luchtmacht).

290.000 bezoekers op Open Dagen luchtmacht

21-6-2004 11:53:00

De Open Dagen van de Koninklijke Luchtmacht hebben vrijdag en zaterdag (19 juni) bij elkaar ongeveer 290.000 bezoekers getrokken. Nadat vrijdag zon 95.000 bezoekers naar de Brabantse basis trokken, waren zaterdag naar schatting 195.000 mensen op de Open Dagen afgekomen. Het evenement stond dit jaar in het teken van 25 jaar F-16. Daarnaast was er veel aandacht voor de beoogde opvolger van dit toestel, de F-35 Joint Strike Fighter.

De organisatie van de Open Dagen was aangenaam verrast door het hoge bezoekersaantal omdat meteorologen hadden aangekondigd dat het erg slecht weer zou kunnen worden. Het weer viel echter, ondanks een flinke bui rond het middaguur, alleszins mee. Hoogtepunt van de vliegshow was de Air Power Demo waarin vrijwel alle vliegtuigtypen van de luchtmacht lieten zien hoe een vijandelijke vliegveld veroverd zou kunnen worden. Hierbij speelden ook militairen van de Luchtmobiele Brigade een rol. Daarnaast maakten onder meer de demonstratieteams uit het buitenland veel indruk. In Volkel waren de befaamde Red Arrows uit Groot-Brittannië, de Patrouille de France uit Frankrijk en de Italiaanse Frecce Tricolore van de partij. Het jubileum van de F-16 werd gevierd met een aantal F-16s in de grondtentoonstelling en een demonstratie van kapitein vlieger Christiaan van Gestel van de vliegbasis Leeuwarden.