Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

parlementaire stukken - Antwoorden op kamervragen over mogelijke internetsite met oproep tot gewelddadig optreden in het kader van de jihad

Antwoorden op kamervragen over mogelijke internetsite met oproep tot gewelddadig optreden in het kader van de jihad


22 juni 2004

Antwoorden op kamervragen van de leden Externe link Van Bommel en Externe link De Wit (beiden SP) aan de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over mogelijke internetsite met oproep tot gewelddadig optreden in het kader van de jihad. (Ontvangen 14 juni 2004)
---

Vraag 1

Kent u de internetsite www.gaingate.com/loqaz.htm waarop bezoekers antwoord krijgen op de vraag: «hoe kan ik mijzelf ontwikkelen voor de jihad?»? 1)

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Bevat deze site naar uw oordeel expliciet of impliciet een oproep tot gewelddadig optreden al dan niet in het kader van de jihad? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vraag 3

Deelt u de opvatting dat boodschappen zoals hier bedoeld bijdragen aan een cultuur van haat en geweld en dat onderzocht moet worden of hier sprake is van een strafbare handeling?

Antwoorden 2 en 3

Bij de beantwoording van de vraag of een persoon of organisatie zich schuldig heeft gemaakt aan de verspreiding of openbaarmaking van opruiende, beledigende, discriminerende of haatzaaiende teksten en daarbij de grenzen van het recht op vrijheid van meningsuiting en van godsdienst heeft overschreden, zijn de aard van de uitlatingen, de onderlinge samenhang en de (religieuze, historische en maatschappelijke) context waarbinnen zij zijn gedaan, van groot belang. Met inachtneming van voorgaande criteria en de jurisprudentie hieromtrent is het Openbaar Ministerie van mening dat de op de website gepubliceerde teksten weliswaar als zeer verwerpelijk worden beschouwd, maar naar het zich nu laat aanzien binnen de grenzen die de wet aan de vrijheid van meningsuiting heeft gesteld.

Vraag 4

Welke activiteiten onderneemt u nu reeds om vast te stellen of er via het internet personen worden aangemoedigd of geworven voor de jihad?

Antwoord 4

De Algemene inlichtingen- en veiligheidsdienst verricht onderzoek naar personen of organisaties die door de doelen die zij nastreven, dan wel door hun activiteiten -waaronder de werving voor de gewelddadige jihad
-aanleiding geven tot het ernstige vermoeden dat zij een gevaar vormen voor de nationale veiligheid. Daarnaast houdt het Korps landelijke politiediensten (KLPD), meer bijzonder de Unit Terrorismebestrijding en Bijzondere Taken (UTBT), zich bezig met terreurbestrijding. Deze unit, die onder het gezag van de landelijk officier van justitie voor terrorismebestrijding opereert, werkt bij onderzoeken naar internetsites nauw samen met het team digitale expertise van het KLPD. Dit team onderzoekt het internet onder meer op sites die te maken hebben met (het werven voor) terrorisme. In overleg met de landelijk officier van justitie voor terrorismebestrijding wordt beoordeeld of mogelijk sprake is van strafbare feiten, zoals opruiing (artikel 131 Wetboek van Strafrecht). Wanneer sprake is van een strafbaar feit kunnen opsporingshandelingen worden verricht om de verspreider van dergelijke berichten te achterhalen en eventueel te vervolgen. Daarnaast draagt UTBT, ingevolge artikel 61 en 62 van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002, informatie over dergelijke sites ook over aan de AIVD.

Vraag 5

Bent u bereid te onderzoeken of personen die verantwoordelijk zijn voor de inhoud van deze site zich werkelijk bezighouden met het ronselen van personen voor de jihad? Indien neen, waarom niet?

Antwoord 5

Voor het antwoord op vraag 5 verwijs ik u naar het antwoord op de vragen 2,3 en 4. Ten overvloede bericht ik u nog dat een wijziging van artikel 205 van het Wetboek van Strafrecht aanstaande is. Daardoor wordt in de toekomst de ruimte voor strafrechtelijk optreden ter zake van de werving van personen voor de gewapende strijd groter.

Vraag 6

Heeft u bij eerdere onderzoeken vast kunnen stellen of personen dan wel organisaties die de inhoud van dergelijke sites verzorgen zich werkelijk bezighielden met het ronselen van personen voor de jihad?

Antwoord 6

In het belang van eventuele lopende onderzoeken kan ik hierover geen nadere mededelingen doen. Vanuit het oogpunt van een effectieve opsporing van strafbare feiten acht ik het evenmin gewenst in te gaan op eventueel gevolgde en te volgen strategieën.


1) www.gaingate.com/loqaz.htm, Het Parool, 15 maart jl.


---

---

---

---