LIJST PIM FORTUYN

Nederlandse kandidaat voorzitterschap Eur. Comm.

PERSBERICHT

Den Haag, 22 juni 2004

LPF WIL NEDERLANDSE KANDIDAAT VOOR VOORZITTERSCHAP EUROPESE COMMISSIE

De LPF vraagt zich af waarom de Nederlandse regering tot dusverre geen Nederlandse kandidaat heeft voorgedragen gezien de ruzie over een nieuwe voorzitter voor de Europese Commissie. Frankrijk en Duitsland - de grote motoren in het Europese integratieproces - hebben immers aangegeven dat zij alleen een nieuwe kandidaat zullen steunen, indien deze afkomstig is uit een land dat meedoet aan alle grote Europese projecten.

Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft aangegeven dat in principe steun zal gaan naar een kandidaat uit de Benelux. Na de vergeefse kandidatuur van Verhofstadt (België), evenals de terugtrekking van Juncker (Luxenburg), is het volgens de LPF-fractie nu tijd voor actie aan Nederlandse zijde. In de vergadering over de Europese top zal de LPF daarom aan de Regering vragen in hoeverre zij zich inspant voor het vinden en voordragen van een geschikte kandidaat.

Tijdens het Kamerdebat zal fractieleider Herben vervolgens ingaan op de voorwaarde dat er een ruime Kamermeerderheid zal moeten zijn voor goedkeuring van het grondwettelijke verdrag. Hierbij benadrukt hij de grote gevolgen van ratificatie voor de positie van Nederland en hij trekt de vergelijking met de houding van de Tweede Kamer bij vredesoperaties. Herben: 'De zogenoemde grondwet is een duidelijke opmaat naar een federaal Europa en die aantasting van de soevereiniteit wijst de LPF af.'

De diverse passerelle bepalingen van het grondwettelijke verdrag zal de LPF tevens aan de orde stellen. Deze bepalingen stellen de regeringsleiders in staat om unaniem te besluiten dat Europese besluitvormingsprocedures zullen worden gewijzigd. Daardoor kan de vereiste parlementaire goedkeuring voor verdragswijzigingen omzeild worden en dit is onaanvaardbaar voor de LPF.