Universiteit van Amsterdam

Computerondersteunde tandheelkunde veelbelovend


Promotie Tandheelkunde


dinsdag 22 juni 12.00 uur

In 2000 startte het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) met een onderzoek naar het functioneren van volledige keramische kronen die met behulp van CAD/CAM-technieken (Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing) zijn gemaakt. Bij meer dan 100 patiënten zijn meer dan 250 kronen bestudeerd. De resultaten beschrijven een grote tevredenheid met het klinisch resultaat, van zowel de beoordelaar als de patiënten. Een deel van het onderzoek had betrekking op de precisie van de pasvorm van CAD/CAM-kronen die waren gemaakt met twee verschillende systemen: Procera AllCeram en CICERO. Daarnaast richtte het onderzoek zich op de hechting van het bevestigingscement aan het keramische kroonmateriaal en het vermogen van de tandarts om de tand of kies waarop een kroon moet worden gemaakt in de gewenste vorm te slijpen. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat tandheelkundige CAD/CAM-systemen veelbelovend zijn.

Mw. C.M. Begazo: Clinical and laboratory evaluation of CAD/CAM all-ceramic crowns. Promotoren zijn prof. dr. A.J. Feilzer en prof. dr. M.A.J. van Waas.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan de agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.