Ingezonden persbericht


Stichting Nijmeegse Orgelkring

Wedesteinbroek 11 40

6546 RG Nijmegen

Nijmegen 1 juni 2004

PERSBERICHT

Meesterlijk Bach

NIJMEGEN - Bach: een krachtiger aftrap van de zomerconcertserie van de Nijmeegse Orgelkring, is bijna niet denkbaar. Op 22 juni brengt de Groninger organist Stef Tuinstra in de Sint Stevenskerk met een gevarieerde keus uit het omvangrijke oeuvre van J.S. Bach ten gehore. Het concert begint om 20.30 uur. Tot en met 14 september zijn in de Sint Stevenskerk orgelconcerten te beluisteren. Den entree bedraagt ¤ 5,- of ¤ 4,- met korting; vijf concerten naar keuze kosten respectievelijk ¤ 20,- en ¤ 16,- euro.

Bach's oeuvre aan orgelmuziek is zo omvangrijk en van zo'n hoge kwaliteit dat de Nijmeegse Orgelkring ieder jaar twee concerten van de zomerconcertserie geheel aan deze componist wijdt. Voor deze concerten nodigt de Nijmeegse Orgelkring echte Bach-specialisten uit. Het orgelspel van Stef Tuinstra wordt geprezen als vernieuwend orgelspel en toonaangevend in de interpretatie.

Ditmaal vormt het eerste Bachconcert, in voetbaljargon, de aftrap van de concertserie. En wanneer dan het concert begint met het Praeludium en Fuga in D BWV 532, is ook meteen de aandacht gevestigd. Dit orgelwerk heeft met haar krachtige start immers een sterk retorisch karakter. Zoals de Griekse redenaars weet Bach met een sterke openingszin de luisteraar aan zich te kluisteren.

De variatie in genres en de mate waarin Bach iedere stijl beheerst, maakt hem tot een meestercomponist. Tuinstra heeft juist daarom ook verschillende genres geprogrammeerd. Met twee krachtige Preludia en fuga's als opening en finale, speelt hij als contrast een vijftal koraalbewerkingen en een orgeltransciptie van het Concerto in d van Antonio Vivaldi. Zowel de koraalbewerkingen als de concerto's zijn zeer melodieus van aard. De koraalbewerkingen, zoals Fantasia super Christ lag in Todesbanden en Wo soll ich fliehen hin,, zijn te beschouwen als puur muzikale gedichten, waarbij Bach zich laat inspireren door de titel of tekst van een lied of het gevoel dat de tekst bij hem teweegbracht. Het Concerto in d is één van Vivaldi's mooiste concerten die Bach voor orgel bewerkt heeft. Bach maakte vaker orgelbewerkingen van concerto's van componisten die voor hem een Groot Voorbeeld waren.Vanwege de ontelbare registratiemogelijkheden kan het orgel de verschillende instrumenten van een kamermuziekensemble perfect imiteren.

Stef Tuinstra studeerde aan het Gronings Conservatorium orgel, clavecimbel, piano en trombone. Hij studeerde onder meer bij Gustav Leonhardt en verwierf de Prix d'Excellance. Tuinstra is onder meer organist van de Nieuwe Kerk in Groningen en leider van de Noord Nederlandse Orgelacademie. Hij heeft diverse cd's op zijn naam staan, waarvan er twee met een Edison zijn onderscheiden.

Noot voor de pers: Voor meer informatie kunt u terecht bij Jenneke van de Streek, 030-6383912/ 024-3788696 of bij Joost Langeveld: 024- 3226360