Ingezonden persbericht




PERSBERICHT


Nationaal Popmuseum in Den Haag


2500 Hagenaars incl. de popscene bieden op Parkpop burgerinitiatief aan






Den Haag, 24 juni 2004





Op Parkpop, zondag 27 juni a.s. om 18.00 uur
zal een delegatie van de Haagse bevolking en de Haagse popscene, het Burgerinitiatief Popmuseum aanbieden aan de gemeenteraad van Den Haag. Het is voor de stad Den Haag het eerste stedelijke burgerinitiatief dat het licht ziet. Plaats van handeling: het gastengebied op het backstage terrein van Parkpop. N.B. De officiële tekst van het Burgerinitiatief Popmuseum is nog onder embargo tot zondag 27 juni 18.00 uur. De aanbieders zullen om 17.45 uur in een open Cadillac op het backstageterrein arriveren.





Doel van het initiatief

Het doel is om eind 2004 / begin 2005 in een pand in de directe nabijheid van Het Paard van Troje aan de Prinsengracht een museale attractie te realiseren, waarin de Nederlandse jazz- en popgeschiedenis van de jaren '50 tot heden voor het voetlicht komt. Het museum is met name bestemd voor jongeren, toeristen / winkelend publiek en de echte liefhebbers.





Initiatiefnemers en mede-ondertekenaars

De initiatiefnemers in Den Haag zijn Arie Spaans, zanger/gitarist van Naked (The Suburbs) en Sjaak Bral, cabaretier. Zij worden op Parkpop ondersteund door Robert Jan Stips (the Nits), Hallo Venray en Mariska Veres (de laatste onder voorbehoud). Mede-ondertekenaars zijn onder meer Dinand Woesthoff, Bojoura, Rinus Gerritsen, Maroen Franse en andere oude en jonge cracks uit de Haagse popscene.





Opzet Nationaal Popmuseum

Het moet een levendig, high-tech educatief centrum worden met vele verrassingen voor jong en oud. Door de combinatie met een gitaarwinkel / gallery, wisselende thema-exposities en de mogelijkheid tot CD-presentaties en signeersessies moeten bezoekers enthousiast worden gemaakt om meerdere malen terug te keren. De collectie op zich is gigantisch: platenhoezen, popmemorabilia (Gruppo Sportivo, Anouk), affiches, kunst (Herman Brood), kleding, muziekinstrumenten (Earrings); het is een enorme schatkamer waaruit geput kan worden. Bijzondere attractie vormt de gigantische videowall waar je ter plekke een muziek-instrument of microfoon kunt pakken en 'live' kunt meespelen met je favoriete band, voor een gigantisch virtueel Parkpop-publiek. Ook wordt samen met de diverse instellingen een Haagse popcommunity opgericht, waar alle Hagenaars, muzikanten en liefhebbers op het gebied van de Nederpop elkaar kunnen ontmoeten.

Op termijn moet het museum zonder overheidssteun kunnen draaien.




Sponsors


Het Burgerinitiatief Popmuseum is mede mogelijk gemaakt door: Haags Poppodium, Haags Songfestival, Bennies Fifties, Ben Franse, Rock &Art Hall of Fame, Haagse Koepel, Compu II, Marcello&Els, en niet te vergeten de organisatie van Parkpop.







Noot voor de pers - niet bestemd voor publicatie