Openbaar Ministerie


24 juni 2004

Politie en OM adequaat opgetreden bij ketchupincident

Politie en openbaar ministerie zijn adequaat opgetreden nadat minister Verdonk op 16 juni door twee actievoerders werd besmeurd met tomatenketchup. Ook de beveiliging van de minister was op niveau. Dat schrijft minister Donner (Justitie), mede namens minister Remkes (BZK), in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer had het kabinet om een feitenoverzicht rond het incident verzocht.

Incident
Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) werd op woensdag 16 juni bij een bezoek aan het Bijbels Museum in Amsterdam door twee actievoerders besmeurd met ketchup. De twee personen konden direct worden aangehouden door de aanwezige politie en functionarissen van de DKDB.

Mede op advies van de Nationaal Coördinator Bewaken en Beveiligen werd minister Verdonk al enige tijd beveiligd. Deze beveiliging is na het ketchupincident en een telefonische bedreiging via radio Noord-Holland geïntensiveerd.

Vrijlating
Op last van de rechter-commissaris moesten de twee verdachten na drie dagen weer worden vrijgelaten. De rechter-commissaris oordeelde dat er te weinig bezwaren bestonden voor openlijke geweldpleging en dat het niet aannemelijk was dat een vrijheidsbenemende straf zou worden opgelegd.

Het openbaar ministerie is tegen dit besluit in beroep gegaan en op 23 juni heeft de rechtbank in Amsterdam bevolen dat beide verdachten opnieuw in hechtenis moeten worden genomen. Volgens de rechtbank heeft het incident niet alleen geleid tot angst bij de minister, maar ook tot maatschappelijke onrust. Om die reden is een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf niet 'ondenkbaar'. Beide verdachten zijn daarop opnieuw aangehouden.

Oordeel
Op basis van het feitenrelaas komt minister Donner tot de conclusie dat de beveiligingsmaatregelen voor minister Verdonk voldoende waren, 'dat de politie ter plaatse adequaat is opgetreden en dat het openbaar ministerie op juiste wijze heeft gehandeld'. (Persbeicht ministerie van Justitie)