Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam.
01/06/2004


---

Conferentie over Afrikaans management
Afrocentrische managementfilosofie in Zuid-Afrika én de Westerse wereld

Op donderdag 24 en vrijdag 25 juni vindt een conferentie plaats over Afrikaans management, getiteld Afrocentric Management Approaches in South Africa. De Faculteit der Economie en Bedrijfswetenschappen en de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de VU organiseren het tweedaagse evenement onder de vlag van de South Africa-Vrije Universiteit-Strategic Alliances (SAVUSA). Tijdens de openbare slotsessie geeft professor Lovemore Mbigi een demonstratie van Afrikaans management en leiderschap.

De ontwikkeling van Afrocentrisch management in Zuid-Afrika is onderwerp van academische discussie. Verder komt aan bod wat de invloed is van de Zuid-Afrikaanse politiek en cultuur op bestaande managementfilosofiën op lokaal niveau, maar ook wereldwijd. Tenslotte zullen de sprekers en deelnemers ook van gedachten wisselen over de gevolgen van de Zuid-Afrikaanse managementbenaderingen voor de internationale handel in theorie en praktijk.

Er is in het Westen veel interesse voor Afrocentrische managementfilosofie. Kenmerken van Afrikaans management zoals emancipatie en oog voor de menselijke kant binnen organisatie en management worden in het Westen ook belangrijk gevonden, vaak als anti-serum tegen de rat-race van de globalisering. Adviesbureaus in Nederland die cursussen op het terrein van Afrikaans management aanbieden bloeien inmiddels op. In de doelstellingen van de Afrocentrische benadering zijn daarnaast de ontwikkelingsbehoeften van Zuid-Afrika te herkennen, zoals democratie en gelijkheid, maar ook rechtvaardigheid en economische duurzaamheid via verdere ontwikkeling van een gevestigde ordeAfrican style.

Keynote-sprekers van de conferentie zijn onder meer:
* Professor Lovemore Mbigi, directeur van de Rainmaker Management Consultants in Johannesburg en initiatiefnemer tot het debat over "African management" in Zuid-Afrika. Mbigi werkte eerder voor Shell en British Petroleum en Nampak en is auteur van onder andere "In search of the African business renaissance; an African cultural perspective" en "Ubuntu: the African dream in management".


* Martijn de Liefde, afgestudeerd in bouwmanagement te Delft en mede-oprichter van Lekgotla Consultants. Samen met zijn vader Willem de Liefde tracht hij met tribal management slecht functionerende ondernemingen (weer) succesvol te maken; het terugbrengen van zingeving in organisaties is daarbij essentieel. Deze techniek is met succes toegepast bij De Sprengen Justitiële pedagogische inrichting te Zutphen en Wapenfeld (NL).


* Professor Peter Franks, Universiteit van het Noorden (ZA). Franks is lid van een internationale academische onderzoeksgroep die de "Local Global Bridge" in managementvraagstukken bestudeert en is tevens adviseur voor diverse overheidsorganen.

De conferentie wordt mede mogelijk gemaakt door ICCO, een interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking (www.ICCO.nl).