Openbaar Ministerie

Persberichten

Leeuwarden, 24 juni 2004

Verkrachtingszaak uit 1989 met DNA-onderzoek alsnog opgelost

Het Cold Cases-team van de politie Fryslân heeft, in samenwerking met het Openbaar Ministerie te Leeuwarden, een verkrachtingszaak uit 1989 met behulp van moderne DNA-technieken alsnog opgelost. Dit heeft geleid tot de aanhouding van een 51-jarige man.

In september 1989 deed een destijds 28-jarige vrouw aangifte van het feit dat zij, onder bedreiging van een wapen, in een kelderberging in de Leeuwarder wijk Bilgaard was verkracht. Ondanks een intensief onderzoek van de politie werd de dader toen niet getraceerd. Wel werd er een spermaspoor veiliggesteld. Met de toenmalige technieken was het echter niet mogelijk daar een nauwkeurig DNA-profiel van te bepalen. De zaak werd als niet-opgelost gearchiveerd.

Het Cold Cases-team, dat zich sinds de zomer van 2003 richt op niet-opgeloste ernstige misdrijven in Fryslân, zoals levensdelicten en verkrachtingen die nog niet zijn verjaard, nam de verkrachtingszaak in onderzoek en stuurde de in 1989 veiliggestelde spermasporen naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) te Rijswijk. Daar werd met de hedendaagse technieken het DNA-profiel bepaald.

Nader onderzoek van het team leidde op 9 maart jl. tot de aanhouding van de 51-jarige verdachte. Van de man werden hoofdharen afgenomen die bij het NFI werden vergeleken met het eerdergenoemde DNA-profiel. In afwachting van dat onderzoek werd de man weer in vrijheid gesteld. Begin juni meldde het NFI dat de twee sporen identiek waren en derhalve afkomstig waren van een en dezelfde persoon.
De 51-jarige man is daarna opnieuw aangehouden en in verzekering gesteld. Hij heeft een gedeeltelijk bekennende verklaring afgelegd. De recherche heeft het slachtoffer inmiddels van de ontwikkelingen op de hoogte gebracht.

Op 23 juni heeft de rechtbank te Leeuwarden op vordering van het OM de gevangenhouding (een periode van 30 dagen) van verdachte bevolen omdat
- ook na 15 jaar - de rechtsorde nog ernstig geschokt is.