Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Brief aan de Tweede Kamer over de notitie ektronische overheid

24 juni 2004

Tijdens de behandeling in de Tweede Kamer in februari van het programma Andere Overheid heeft uw Kamer aangedrongen op concrete maatregelen op het gebied van e-government. Dit mede ter realisatie van het door de Kamer omarmde principe van éénmalige gegevensverstrekking.

Uw Kamer gaf daarbij aan behoefte te hebben aan een overkoepelende notitie, waarin de architectuur van de elektronische overheid zou worden beschreven. Verzocht werd om deze notitie zo mogelijk nog vóór de zomer van dit jaar toe te zenden. Bijgaande notitie geeft hieraan invulling, de notitie bevat tevens verdere concretisering van diverse voornemens uit de ICT-beleidsagenda.

Het kabinet heeft er nota van genomen dat de Kamer aandrong op een concrete aanpak, gericht op resultaten. Dit sluit geheel aan bij de door het Kabinet voorgestane aanpak. De kamerbreed aanvaarde moties terzake, vormen dan ook een belangrijke en richtinggevende steun.

De notitie biedt een overzicht van de gemeenschappelijke agenda voor de elektronische overheid in de komende jaren. Daarbij dient goed in het oog te worden gehouden dat e-government geen doel op zich is, maar een instrument. Het is echter wel een essentieel instrument voor een beter functionerende én voor een innovatieve overheid. Bij de verdere realisatie van de Elektronische Overheid staat verbetering van de dienstverlening aan burgers en bedrijven centraal.

De notitie schetst een zevental domeinen, de essentiële componenten binnen die domeinen en noodzakelijke vervolgacties voor realisatie en daadwerkelijke implementatie. Hierbij wordt indien mogelijk aangesloten op reeds bestaande initiatieven.

Het betreft de volgende domeinen:
1. elektronische toegang tot de overheid
2. elektronische authenticatie
3. éénduidige nummers voor personen en voor bedrijven
4. basisregisters
5. elektronische identificeringsmiddelen (chipcards)
6. elektronische informatie-uitwisseling
7. snelle verbindingen tussen overheidsorganisaties

De geschetste domeinen en bijbehorende voorzieningen leveren naast een verbetering van de elektronische dienstverlening, een essentiële bijdrage aan de realisatie van de vermindering van administratieve lasten voor zowel burgers als bedrijven. Ook de relatie met het programma ICT en Administratieve Lasten van EZ zit verweven in de notitie.

De notitie biedt een handvat voor coördinatie, sturing op afhankelijkheden en stimulering van verdere ontwikkelingen. De notitie is richtinggevend voor deze fase in de realisatie van de elektronische overheid. De notitie is nadrukkelijk geen blauwdruk. Het is een contourenschets die gehanteerd wordt voor discussie met alle betrokken partijen over de concretisering. Door middel van deze discussies wordt draagvlak gecreëerd voor de richting van de ontwikkeling van de elektronische overheid. De acties in de notitie zijn vooral gericht op die maatregelen die centraal en gemeenschappelijk kunnen worden getroffen. Het betreft daarbij met name het inrichten van een aantal basisvoorzieningen.

Mede namens de staatssecretarissen van Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

DE MINISTER VOOR BESTUURLIJKE VERNIEUWING EN

KONINKRIJKSRELATIES,

Th. C. de Graaf

DE MINISTER VOOR ECONOMISCHE ZAKEN

L.J. Brinkhorst


***
Download het originele bericht in PDF-formaat. Zie het origineel

***
Download het originele bericht in PDF-formaat. Zie het origineel