Ingezonden persbericht

Amsterdam, 20 juni 2004

Media en persvrijheid in Iran

Stichting Iran Future organiseert op vrijdag 25 juni a.s. een bijeenkomst met als thema media en persvrijheid in Iran. Zowel de actuele situatie - na de laatste verkiezingen van de Majles (parlement) met alle gevolgen van dien voor de persvrijheid - als de meer principiële discussie rondom vrijheid van meningsuiting in Iran, komen aan bod. Daarnaast krijgen de aanwezigen volop de gelegenheid om met de spreker te discussiëren.
De avond begint om 19.30 uur en vindt plaats in de faculteit der Rechten van Universiteit van Amsterdam, gebouw Oudemanhuispoort, Zaal F001, O.Z. Achterburgwal 237 te Amsterdam. De toegang is gratis.
De avond wordt georganiseerd door Iran Future (IF) in samenwerking met de afdeling politicologie van Universiteit van Amsterdam.
Tijdens deze bijeenkomst zal een speciale gast uit Iran de heer Issa Saharkhiz, Iraanse journalist en hoofdredacteur van het oppositionele hervormingsgezinde maandblad "Aftab" in Teheran en tevens vertegenwoordiger van Iraanse redacteuren bij de commissie voor toezicht op de Iraanse pers, de situatie rondom de media en persvrijheid in Iran onder de loep nemen.
Na de laatste parlementsverkiezingszege voor de conservatieven in februari jl., gaat Iran weer een ander tijdperk in. Nu hebben de conservatieven het initiatief naar zich toegetrokken en de hervormingsgezinden buitenspel gezet. Deze weten door hun invloed op de rechterlijke macht, leger, politie en de Raad van Hoeders de hervormingen te blokkeren. De hervormingsbeweging lijkt de greep op de gebeurtenissen kwijt te zijn. De mensenrechtensituatie in Iran blijft uitermate zorgwekkend: systematische mishandeling en marteling, wettelijke willekeur, vervolging van dissidenten en religieuze minderheden, beperking van de vrijheid van meningsuiting en de beteugeling van de persvrijheid. Op het gebied van persvrijheid zijn de zaken de laatste maanden achteruit gegaan. De persvrijheid en vrijheid van meningsuiting worden door toedoen van de conservatieven stelselmatig teniet gedaan. Bij deze ingreep werden nagenoeg alle hervormingsgezinde dag- en weekbladen door de rechterlijke macht gesloten en de uitgevers en journalisten tot gevangenisstraffen veroordeeld.
De cijfers over persvrijheid van Reporters Zonder Grenzen (RSF) bieden enig vergelijkingsmateriaal. In de laatste Wereld Persvrijheid Ranglijst van RSF eindigt Iran op plaats 160.

Voor belangstellenden is er aanvullende informatie over Iran Future te vinden op www.iranfuture.nl.

---



Ingezonden persbericht