Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
25 juni 2004

KABINET WIL DAT BELANGRIJKE CAO-BEPALINGEN OOK GELDEN VOOR IN

NEDERLAND GEDETACHEERDE WERKNEMERS

Buitenlandse werkgevers moeten werknemers die ze tijdelijk in Nederland laten werken, gaan betalen volgens de CAO. Ook andere belangrijke arbeidsvoorwaarden als werk- en rusttijden, vakantiedagen en gezondheid, veiligheid en hygiëne op het werk moeten voldoen aan de CAO die algemeen verbindend is verklaard voor de betreffende bedrijfstak. Op voorstel van minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de ministerraad ermee ingestemd de werkingssfeer uit te breiden van de Wet arbeidsvoorwaarden grensoverschrijdende arbeid die dit regelt. Op dit moment gelden alleen in de bouw de CAO-lonen en andere belangrijke algemeen verbindend verklaarde CAO-bepalingen ook voor in Nederland gedetacheerde werknemers.

Met deze maatregel wil het kabinet tegengaan dat buitenlandse werknemers die in Nederland zijn gedetacheerd, werknemers van Nederlandse bedrijven verdringen op de arbeidsmarkt. Het kabinet komt hiermee tegemoet aan verscheidene signalen uit het bedrijfsleven inzake grote loonverschillen. Ook voor hier gedetacheerde buitenlandse werknemers is het van belang dat zij een goed loon volgens de CAO krijgen. Nu is er buiten de bouwsector feitelijk sprake van verschillende arbeidsvoorwaarden. Buitenlandse werkgevers die in Nederland werknemers detacheren hoeven nu slechts te voldoen aan de geldende wettelijke minimumvoorwaarden, zoals wettelijk minimumloon of minimale rusttijden. Hun Nederlandse concurrenten zijn echter gebonden aan de arbeidsvoorwaarden zoals die in de CAO zijn overeengekomen. Deze liggen meestal (ruim) boven de wettelijke minimumvoorwaarden.

Voor deze maatregel is een wetswijziging nodig. Op korte termijn zal een wetsvoorstel aan de Raad van State ter advies worden voorgelegd en vervolgens zal het na de zomer aan de Tweede Kamer worden aangeboden. Zodra het parlement het wetsvoorstel heeft goedgekeurd zal het in werking treden.

RVD, 25.06.2004