Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Algemene Zaken

Persbericht ministerraad
25 juni 2004

NIEUWE AANWIJZINGEN COPRODUCTIES

De ministerraad heeft op voorstel van minister-president Balkenende ingestemd met nieuwe aanwijzingen voor coproducties van rijksoverheidsinstellingen en omroeporganisaties. Deze aanwijzingen vervangen de bestaande richtlijnen rondom coproducties en worden per 1 januari 2005 van kracht.

De aanwijzingen coproducties regelen het aangaan van overeenkomsten tussen overheidsinstellingen en omroeporganisaties voor het maken en uitzenden van tv- en radioprogramma's. Vanaf 1 januari 2005 is samenwerking tussen omroepinstellingen en de rijksoverheid alleen nog mogelijk binnen de regels van de aanwijzingen. Voorgenomen coproducties worden vanaf dat moment getoetst aan een aantal inhoudelijke en formele eisen. De aanwijzingen zorgen ervoor dat de overheid een eenduidige lijn ten aanzien van coproducties handhaaft.

De maximale bijdrage van de overheid aan een coproductie wordt gesteld op 50 procent van de totale kosten. Ook schrijven de aanwijzingen voor dat de bijdrage van de rijksoverheid voor kijker of luisteraar herkenbaar moet zijn en gemotiveerd moet worden. Coproducenten moeten voor aanvang van het productieproces instemmen met de inhoud van het programma. Ook educatieve programma's vallen onder de aanwijzingen.

De aanwijzingen zijn van toepassing op ministeries en andere bestuursorganen en zijn opgesteld in overeenstemming met de Mediawet. In dit verband heeft overleg met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Commissariaat voor de Media plaatsgevonden.

Jaarlijks zal een overzicht van de aangemelde en uitgezonden coproducties aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

RVD, 25.06.2004