Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
25 juni 2004

KABINET: SALARISSEN MINISTERS NU NIET VERHOGEN

Het kabinet heeft besloten de ministerssalarissen in deze kabinetsperiode niet met 30% te verhogen, zoals was voorgesteld door de commissie Dijkstal. Hoewel het kabinet de opvatting van de commissie deelt dat het gaat om een hersteloperatie, heeft het kabinet ervoor gekozen om alleen voorbereidingen te treffen om deze verhoging te laten ingaan bij het aantreden van het volgende kabinet. Op voorstel van minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) is voorts bepaald dat het ministerssalaris voortaan de top van het `salarisgebouw' van de publieke sector zal zijn en dat het ministerssalaris hier als normsalaris gaat gelden. Dat wil zeggen dat functionarissen in overheidsdienst niet meer kunnen verdienen dan een minister. Dit blijkt uit het kabinetsstandpunt dat aan de Tweede Kamer is gestuurd.

Uit een in 2002 door het ministerie van BZK verrichte enquête is eveneens gebleken dat veel topfunctionarissen in de (semi-)publieke sector fors meer verdienen dan een minister. Zo is daaruit naar voren gekomen dat 13 procent van de 4.589 onderzochte topfunctionarissen in deze sector een jaarinkomen van 120.000 euro of meer (617 topfunctionarissen) had. Dit aandeel liep uiteen van 61 procent bij ziekenhuizen (119 topfunctionarissen) tot 1 procent bij de waterschappen (2 topfunctionarissen). Ook bij universiteiten/onderzoekinstellingen ontving een meerderheid van de topfunctionarissen een jaarinkomen van 120.000 euro of meer (54% oftewel 38 topfunctionarissen). Het kabinet concludeert op grond van dit onderzoek dan ook dat sprake is van zorgwekkende verschillen in het salaris van topfunctionarissen in de (semi-)publieke sector.

Het kabinet is van oordeel dat ook voor bestuurders van zowel privaat- als publiekrechtelijke zelfstandige bestuursorganen in het algemeen het uitgangspunt moet gelden dat zij geen hoger salaris ontvangen dan een minister. Het kabinet gaat maatregelen treffen om dit uitgangspunt te bewerkstelligen.

In het najaar van 2003 heeft de minister van BZK de Tweede Kamer toegezegd dat de topinkomens in de publieke en semi-publieke sector openbaar worden gemaakt. Van elke functionaris werkzaam in de publieke en semi-publieke sector zal het salaris in een jaarlijks verantwoordingsdocument worden gemeld en gepubliceerd, wanneer dat uitgaat boven het ministerssalaris. Een wetsvoorstel dat als basis voor deze openbaarmaking dient zal naar verwachting na de zomer gereed zijn voor toezending aan de Raad van State.

RVD, 25.06.2004