DE NEDERLANDSE WOONBOND

Jan Laurier voorzitter Woonbond

De Verenigingsraad van de Nederlandse Woonbond heeft Jan Laurier gekozen tot nieuwe voorzitter. Laurier is momenteel onafhankelijk voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad voor de sociale zekerheid. Een functie die volgens hem uitstekend samengaat met die van voorzitter van de Woonbond. 'Zowel bij veranderingen in de inrichting van de verzorgingsstaat als bij veranderingen op het terrein van de volkshuisvesting, is het essentieel dat er sterke belangenorganisaties zijn'. Volgens Laurier is het belang van een sterke professionele Woonbond vooral ook groot doordat woningcorporaties zelfstandig en dus meer commercieel zijn gaan opereren.

Laurier, van huis uit socioloog, was van 1993 tot 2002 wethouder in de gemeente Leiden. Als wethouder was hij onder meer verantwoordelijk voor de portefeuilles werkgelegenheidsbeleid, sociale zaken, de Stadsbank (gemeentelijke kredietbank), inburgering (vluchtelingen en asielzaken) en het wijk- en stedelijk beheer. Volgens hem begon het in de jaren zeventig van de vorige eeuw met een buurtcomité. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig trad hij op als woordvoerder volkshuisvesting van zijn fractie.

Vier jaar lang was Laurier voor Leiden-Noord eerst verantwoordelijke wethouder voor de herstructureringsopgave. In die periode werkte hij intensief samen met zowel woningcorporaties als belangengroepen van bewoners. Dat deed hij zo goed, dat hij bij zijn vertrek als onderscheiding voor zijn inzet voor de bewonersbelangen een 'bronzen bever' ontving. Hij kreeg die overhandigd door mevrouw Glazer, voorzitter van woningcorporatie 'Ons Doel' in Leiden.

Ervaring als onderzoeker en docent deed Laurier vooral op aan de Universiteit van Leiden. In de periode van 1983 tot 1993 werkte hij onder andere bij het onderzoekscentrum Ruimtelijke Ontwikkeling en Volkshuisvesting (ROV) en het Leids Instituut voor Sociaal-Wetenschappelijk Onderzoek (LISWO).

U04.481
Utrecht, 26 juni 2004