Gemeente Enschede

Roze Zaterdag 2004 - Enschede bekent kleur!

Met een spectaculaire presentatie voor pers en ondernemers zijn woensdag 21 april de plannen gepresenteerd voor de Roze Zaterdag 2004 op 26 juni in Enschede. Hoogtepunten uit het programma zijn de Roze Parade door de vernieuwde binnenstad en het live-programma met een keur aan artiesten waaronder Willeke Alberti, Soulvation en een spetterende danceparty met DJ G-Spott op de Oude Markt. Midden op de Oude Markt verrijst hiervoor een speciale DJ-toren. Naast een podium zullen grote danskooien verschijnen met opzwepende dansacts en special effects als lichtshows en confetti-kanonnen. Nooit eerder is Roze Zaterdag zo groots en vernieuwend aangepakt. Via de woensdag gelanceerde website www.enschederoze.nl is alle informatie en het laatste nieuws te vinden.

Achtergrond Het evenement Roze Zaterdag heeft tot doel om de homo-emancipatie over het voetlicht te brengen. In een tijd waarin deze groep, sterker dan voorheen, weer dreigt te moeten opkomen voor het behoud van verworvenheden krijgt Enschede Roze steun van alle kanten uit de samenleving. Door twee provinciale Statenleden is een oproep gedaan naar alle Nederlandse politici om op ludieke wijze deel te nemen aan de Roze Parade. Enschede Stadsmarketingbureau ondersteunt met promotie en samen met de Gaykrant wordt een speciale programmakrant gemaakt. Daarnaast heeft het programma een sterke verjonging ondergaan. Deze bewuste keuze moet ertoe leiden een groter en jonger publiek te trekken dan voorgaande jaren, waarmee een trend gezet wordt voor de toekomst. Enschede zet hierin de toon, Enschede bekent kleur!

Programma In de week van 20 tot 26 juni is het Roze Week in de stad Enschede. Een groot aantal 'roze' getinte evenementen waaronder exposities en films, zorgt voor een warming-up naar de zaterdag. Enschede is klaar met de vernieuwing van het stadshart en daarom wordt ook door de ondernemers en instellingen flink uitgepakt, zo heeft de nieuwe Klanderij bijvoorbeeld een speciaal roze programma en het Vestzaktheater een Travestiecabaret.

Roze Zaterdag begint 26 juni om 11.00 uur met de informatiemarkt op de Oude Markt waarna om 12.00 uur in de Jacobuskerk de kerkdienst plaatsvindt. Om 14.00 uur begint de Roze Parade. De route is Deurningerstraat, Molenstraat, Oldenzaalsestraat, De Heurne, Langestraat, Haverstraatpassage, Oude Markt, Langestraat, van Loenshof en Boulevard. Aan de parade, die dit jaar heel bijzonder lijkt te worden, zullen verschillende praalwagens en loopgroepen deelnemen waaronder ouders van homojongeren, politici en homohoreca.

Vanaf 16.00 uur begint een spectaculair show- en muziekprogramma op de Oude Markt dat tot 01.00 uur zal duren, waarna de feestelijkheden in de kroegen en disco's zullen doorgaan tot in de vroege uurtjes. De Enschedese homohoreca heeft een speciaal programma voor deze dag en gaat tot vroeg in de morgen door. Tijdens Roze Zaterdag zal menig artiest naar Enschede afreizen: het programma en alle optredens staan op www.enschederoze.nl.

Noot voor de redactie,

Gemeente Enschede