Ingezonden persbericht

Zomertentoonstelling kasteel Het Nijenhuis

Kunst Kas

HEINO/WIJHE, 20040510 -- In de tuin van het Nijenhuis is deze zomer een bijzondere tentoonstelling te zien: Kunst Kas. Zeven manshoge broeikassen worden ingericht door verschillende nationale en internationale kunstenaars.


De kunstenaars maken op diverse manieren gebruik van de kas. Rikuo Ueda uit Japan bijvoorbeeld, maakt unieke windobjecten. Zijn installatie van bamboe heeft als titel 'My office for writing a poem'. Een vlag, die buiten de kas wind vangt, zet het object in beweging. In de kas staan een stoel en tafel met een opengeslagen boek, waarin door de wind een tekening ontstaat.
De Nederlandse kunstenaars Bertine Bosch, Myrna Joy Hofman en Bert Meinen hebben gezamenlijk een project voor de broeikas ontwikkeld. 'Outside in' bestaat in zijn geheel uit spiegels in plaats van transparant glas. Hierdoor wordt de omgeving als het ware opgenomen in de kas.

In de kas 'Bibliotaph' van Salah Saouli (Duitsland/Libanon), hangen honderd verschillende vakboeken over natuurwetenschap, aardrijkskunde, ecologie en natuurkunde. Deze creëren midden in de natuur een natuurbibliotheek die de fantasie en nieuwsgierigheid van het willen weten en begrijpen opwekt. Een 'Bibliotaph' is iemand die boeken niet uitleent, maar op geheime plekken bewaart. Ondanks dat de mens altijd onderzoekt, uitvindt en analyseert, blijven er in de natuur toch nog steeds veel geheimen verborgen.

Perron 1
De tentoonstelling Kunst Kas is tot stand gekomen in samenwerking met Perron 1 te Delden, een kleine expositieruimte in het voormalige, pittoreske stationsgebouw. De kunstenaars die aan deze tentoonstelling meewerken, zijn Steen Rasmussen (Denemarken), Rikuo Ueda (Japan), Tom Otto (Duitsland), Salah Saouli (Duitsland/Libanon), Dickson/Meinen Co-op (Engeland/Nederland) en de Nederlandse kunstenaars Tom van den Boomen en Bertine Bosch, Myrna Joy Hofman en Bert Meinen. Deze kunstenaars hebben eerder samengewerkt tijdens een evenement in Losser, genaamd LAGA.

Beeldentuin
Kasteel Het Nijenhuis is tot eind september gesloten in verband met verbouw. De beelden- en landschapstuin blijft deze periode toegankelijk. Naast de kunstkassen zijn beelden uit de collectie van de Hannema-de Stuers Fundatie te zien, onder andere van Ossip Zadkine, Charlotte van Pallandt, Karel Appel en Dora Dolz. In de tuin is een wandelroute uitgezet waar een begeleidende tekst bij verkrijgbaar is. Deze tekst beschrijft niet alleen de kunstkassen en de beelden, maar ook de tuin en het landschap zelf.

Tentoonstelling : Kunst Kas
Locatie : tuin kasteel Het Nijenhuis
Periode : 26 juni tm 3 oktober
Openingstijden : ma tm zo, 9 tot 17 uur
Internet : www.museumhsf.nl




Ingezonden persbericht