Gemeente Oosterhout

Concept-parkeerbeleid gaat inspraak in

Inloopbijeenkomst 28 juni in bedrijfsrestaurant

Burgemeester en wethouders hebben, onder andere als gevolg van een eerste behandeling in de gemeenteraad, de concept-parkeerverordening en de verordening parkeerbelasting 2005 op onderdelen aangepast. In beide verordeningen worden regels gesteld aan het parkeren in de binnenstad. De verordeningen worden vanaf volgende week woensdag in de inspraak gebracht.

Belangrijkste aandachtspunten

Doel van het nieuwe parkeerbeleid is om het parkeerregiem te verbeteren in de binnenstad. Een paar maatregelen zijn al doorgevoerd. Zo zijn afgelopen januari de gratis vergunningen voor bewoners van het centrum verstrekt. Ook zijn toen de tarieven voor het betaald parkeren aangepast. Het betaald parkeren bestaat nu uit twee tariefsoorten. De laag tarief locaties ( 1,20 voor hele dag) liggen op een iets verdere afstand van de winkelvoorzieningen. De hoog tarief locaties (1,60 per uur) zijn gesitueerd in de directe nabijheid van de winkelvoorzieningen.


1) Vergunningengebied uitgebreid.
Het vergunningengebied in het centrum is uitgebreid met zes straten: Leijsenhoek, noordelijk deel van de Josephstraat, deel van de Catharinastraat, een deel van de Keiweg, een deel van het Bijsterveld en de gehele Blazoenhof.


2) Sectorgebonden vergunningen.
Bij sectorgebonden vergunningen staat voor iedere straat specifiek aangegeven op welke parkeerplaatsen er door vergunninghouders geparkeerd mag worden. De sectoren zijn van toepassing op de bewoners- en de bezoekersvergunningen. Daarmee ontstaat er in Oosterhout één vergunningengebied waar dezelfde regels gelden.


3) Maximaal twee vergunningen.
Er wordt in de concept-verordening voorgesteld om zowel voor de bewoners- als voor de bedrijfsvergunning maximaal twee vergunningen per huishouden c.q. bedrijf af te geven. De tarieven voor de vergunningen zijn veranderd. De eerste bewonersvergunning is gratis, de tweede bewonersvergunning op hetzelfde adres kost 7,50 per maand. Voor de bedrijfsvergunningen geldt: de eerste kost 20,- per maand, de tweede vergunning 30,- per maand.


4) Bezoekersvergunning.
De bezoekersvergunning wordt in het hele vergunningengebied geïntroduceerd. Hiermee kunnen bezoekers van bewoners in het vergunningengebied voor


1,20 een hele dag parkeren. Deze vergunning kan door de bewoners worden aangeschaft.


5) Criteria vergunning aangepast.
De criteria voor de afgifte van een vergunning zijn aangepast. Straks is het niet meer mogelijk om een vergunning af te geven als er niet wordt voldaan aan de beleidsregels.

Inloopbijeenkomst

De gemeente houdt op maandag 28 juni a.s. een inloopbijeenkomst in het bedrijfsrestaurant.

Dat is een soort spreekuur waarop betrokkenen, op een tijdstip dat hen het beste uitkomt, vragen kunnen stellen. Belangstellenden zijn tussen 16.30 en 20.30 uur van harte welkom.

Procedure

De inspraakperiode duurt nog tot en met woensdag 14 juli a.s. Naar verwachting wordt de raad in september een definitief voorstel voorgelegd. Als alles volgens plan verloopt, gaat het nieuwe parkeerregiem vanaf 1 januari 2005 van start. De concept-parkeerverordeningen staan vanaf volgende week woensdag op www.oosterhout.nl. Er kan dan dus ook per mail gereageerd worden.

Daarnaast liggen er, ook vanaf volgende week woensdag, exemplaren van de concept-parkeerverordeningen ter inzage bij het informatiecentrum van de gemeente.
Meer lezen Parkeerverordening 2005
5/7/2004