Ingezonden persbericht

De Grave en Van Nieuwenhoven getuigen over bombardementen

In procedure namens burgerslachtoffers Joegoslavië

DEN HAAG, 20040623 -- De openbare getuigenverhoren over de Nederlandse medeverantwoordelijkheid voor de oorlog van de NAVO tegen Joegoslavië gaan maandag 28 juni, vanaf 10.00 uur, verder voor de rechtbank in Den Haag.


Het gaat in deze procedure om een onderzoek in hoeverre burgerslachtoffers van de luchtaanvallen grond vinden om in een bodemprocedure schadevergoeding te vragen. In het bijzonder gaat het hierbij om de persoonlijke verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van onder andere politici en militairen voor de bombardementen op de televisiestudio in Belgrado en de aanvallen met clusterbommen op de stad Nis in 1999.

Nadat hiervoor in januari de toenmalige premier Kok en de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Van Aartsen al voor de rechter moesten verschijnen, is het nu de beurt aan de toenmalige minister van Defensie, De Grave, en de toenmalige voorzitter van de Tweede Kamer, Van Nieuwenhoven.

Van Nieuwenhoven heeft lang geweigerd om te voldoen aan haar verschijningsplicht als getuige. Maar ze moet nu, na een uitdrukkelijke nadere uitspraak van de rechter, toch verschijnen en haar plicht om te getuigen vervullen, zoals ieder andere burger dat zou moeten.

Net als in januari zullen de getuigen bij hun gang naar de rechter een wake voor de slachtoffers bij de ingang van het Paleis van Justitie, Prins Clauslaan 60 in Den Haag passeren. De manifestatie hanteert de leuze: 'Oorlogsmisdrijven moeten bestraft worden - ook westerse oorlogsmisdrijven!'




Ingezonden persbericht