PLATFORM CANNABISONDERNEMINGEN

Coffeeshopbonden: softdrugs gaan weer underground

Uitnodiging voor de pers

Het Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN) geeft maandag 28 juni in Den Haag namens zes coffeeshopbonden een gezamenlijke reactie op de cannabisbrief van minister Donner (Justitie). Namens hun fractie zullen Ciska Joldersma (CDA), Jan de Wit (SP) en Boris van der Ham (D66) hun standpunt ten aanzien van het Nederlandse cannabisbeleid toelichten en vragen beantwoorden.

Vertegenwoordigers van de media zijn uitgenodigd op:

datum 28 juni
tijd 13:30 uur
locatie Perscentrum Nieuwspoort
Lange Poten 10 Lange Poten 10
2511 CL Den Haag
zaal De Wandelgangen

De bijeenkomst zal worden geleid door PCN-voorzitter W. Panders. Vijf andere organisaties van cannabisdetaillisten zullen de persconferentie bijwonen. Dit betreft de Bond Cannabis Detaillisten Amsterdam, de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht, Coffeeshopbond De Achterdeur uit Tilburg, het Koffieshopoverleg Groningen en de Haagse Coffeeshopvereniging.

Persbericht

Coffeeshopbonden: softdrugs gaan weer underground

AMSTERDAM, 24 juni 2004 - Het Nederlandse cannabisbeleid en de rigide opstelling tegenover coffeeshops leiden ertoe dat bijna de helft van alle softdrugs in Nederland weer illegaal wordt verkocht. Eurocannabis gaat weer underground, zoals in de jaren zestig en zeventig het geval was, waarschuwt het Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN).

In een reactie op de cannabisbrief van minister Donner van Justitie, die op 30 juni wordt behandeld in Den Haag, spreken de verenigde coffeeshophouders hun verontrusting over dit verschijnsel uit. De PCN stelt vast dat de verkoop en productie van cannabis in coffeeshops afnemen, maar bij particulieren stijgt. Zo worden cannabisproducten weer interessant voor criminele circuits waar ook harddrugs en chemische middelen rondgaan. Dit staat haaks op het uitgangspunt van het Nederlandse drugsbeleid om cannabis gescheiden te houden van harddrugs en xtc, meent de PCN.

De verenigde coffeeshophouders waarschuwen minister Donner dat het geen haalbare kaart is om de productie en verkoop van eurocannabis in Nederland tegen te gaan. ,,De thuisteelt van cannabis onder kunstlicht maakt de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling door. Veel liefhebbers kiezen ervoor hun eigen plantjes te groeien. Dit is een direct gevolg van het ontmoedigingsbeleid en de aanhoudende bestrijding van cannabis, zegt PCN-woordvoerder W. Panders.

De Nederlandse softdrugbranche wijst de minister er op dat de thuisteelt van cannabis nu al moeilijker blijkt tegen te gaan dan de import van buitenlandse cannabisproducten, zoals tot de jaren negentig gebruikelijk was. ,,Meer dan 80 procent van de cannabis die in Nederland wordt geconsumeerd, komt tegenwoordig van eigen bodem. Met de Nederlandse salamitactiek ten opzichte van coffeeshops biedt het kabinet ruim baan aan de illegale cannabisverkoop in Nederland,'' stelt Panders vast.

De jarenlange inspanningen van opeenvolgende kabinetten om te komen tot een normalisatie van de productie, de verkoop en het gebruik van cannabisproducten, worden door het kabinet-Balkenende tenietgedaan, constateert de PCN. Nederland telde enkele jaren geleden circa 1200 coffeeshops. Dit aantal is teruggelopen tot circa 800. De jaarlijkse drugsmonitor wijst tegelijk op de trend dat steeds meer dertigplussers wel eens een softdrug gebruiken.

,,Doordat tegelijk het aantal geregistreerde verkooppunten afneemt, stijgt de verkoop van cannabisproducten in de illegaliteit. Dit wordt mede in de hand gewerkt doordat eurowiet in coffeeshops twee keer zo duur is. Een coffeeshophouder moet immers over de verkoop belasting betalen en horecafaciliteiten bieden,'' verklaart Panders.

In de cannabisbrief kondigt minister Donner aan dat ook de productie van eurocannabis verder aan banden wordt gelegd. Hiermee sluit het Nederlandse beleid aan op het Europese bestrijdingsperspectief van softdrugs, terwijl dit helemaal niet nodig is.

,,Zelfs onder de huidige omstandigheden zou het Nederlandse beleid moeten zijn gericht op het normaliseren van de productie. Er is geen enkel redelijk doel gediend met een onversneden Amerikaans bestrijdingsbeleid. Straks is iedereen die thuis een cannabisplantje heeft staan meteen crimineel,'' stelt Panders.

De Nederlandse coffeeshophouders krijgen rugdekking van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die als eerste ongezouten kritiek op de cannabisbrief leverde. De VNG stelt vast dat minister Donner in de cannabisbrief oplossingen aanreikt voor problemen die gemeenten niet ervaren. ,,Anderzijds biedt het ingezette beleid van minister Donner geen oplossingen voor de problemen die er wel zijn'', aldus de VNG.

In 2003 presenteerde de PCN een voorstel aan minister Donner onder de naam het cannabisei van Columbus. Dit plan voorziet in regelgeving die toestaat dat particulieren thuis cannabis mogen kweken onder een enkelvoudige kunstlicht. Zo kunnen liefhebbers van een stickie, een pufje via een inhalator of een kopje medicinale cannabisthee, in hun persoonlijke consumptie voorzien vanuit de vensterbank of de trapkast. De PCN wil een nieuwe discussie over dit voorstel aangaan.

Ook in andere EU-lidstaten neemt de teelt van cannabis onder kunstlicht toe, weet de PCN-woordvoerder. ,,Nederland produceert nog wel voor de buitenlandse markt, maar in steeds mindere mate. De toename van de particuliere thuisteelt wordt ingegeven door het Europese softdrugbeleid. Doordat ook buiten Nederland de thuisteelt toeneemt, zal de komnende jaren steeds minder cannabis worden geëxporteerd,'' voorziet de PCN-zegsman.