---

Kamervragen en antwoorden
---

Antwoorden op vragen van de leden Koenders en Eijsink over schietincidenten in Irak

9-7-2004 16:58:00

Hierbij bied ik U mede namens de Minister van Justitie de antwoorden aan op vragen van de leden Koenders en Eijsink van 29 juni jl. (2030416680) over schietincidenten in Irak.

DE MINISTER VAN DEFENSIE

H.G.J. Kamp

Antwoorden op vragen van de leden Koenders en Eijsink 2030416680 van 28 juni 2004

1. Heeft u kennisgenomen van de berichtgeving over het al dan niet vervolgen van militairen die in Irak betrokken zijn geweest bij schietincidenten?

2. Kunt u aangeven wat er precies heeft plaatsgevonden met betrekking tot de verschillende schietincidenten en of er sprake is van nog andere schietincidenten dan welke vermeld zijn?

Zie voor een overzicht van de incidenten de antwoorden op de vragen van het lid Van Bommel (nr. 2030416800, d.d. 30 juni 2004) die u ook vandaag zijn toegegaan.

3. Wat zijn de reacties onder de lokale bevolking op deze incidenten?

De relatie tussen de Nederlandse militairen en de lokale bevolking is goed. Er zijn geen reacties bekend waaruit blijkt dat de houding van de lokale bevolking is gewijzigd.

4. Klopt de berichtgeving over de discussie tussen Koninklijke Marechaussee, Defensie en het OM, die voorafging aan de publicatie van de verklaring van het OM? Wat is uw reactie op deze discussie?

Voorafgaande aan de publicatie van de verklaring van het OM van 24 juni heeft overleg plaatsgevonden tussen het OM, Defensie en de Koninklijke Marechaussee. Aan de hand van dit overleg zijn de onjuistheden in het eerdere bericht van 23 juni door het OM gerectificeerd.

5. Welke contacten zijn er met de Irakese onderzoeksrechter en wat is uw reactie op zijn uitlating dat de Nederlanders het onderzoek frustreren?

Onderzoeken naar schietincidenten waarbij Irakezen door Nederlands geweld gewond raken of om het leven komen, worden door de Koninklijke marechaussee verricht in samenwerking met de Irakese politie. Er is geen sprake van het frustreren van enig onderzoek.

Nieuws Nieuwsberichten