Universiteit van Amsterdam

Aminozuren activeren signaaltransductieroute


Promotie Geneeskunde


maandag 28 juni 13.00 uur

Aminozuren zijn niet alleen de bouwstenen van eiwitten, zij zijn ook betrokken bij de regulatie van de stofwisseling in de cel. Uit het onderzoek van Peter Foeke Dubbelhuis blijkt dat aminozuren een signaaltransductieroute activeren waarin de eiwitten mTOR en p70S6 kinase voorkomen. mTOR is de aminozuursensor van de cel en registreert daarnaast de hoeveelheid energie (ATP) in de cel. p70S6 kinase, dat een rol speelt bij de eiwitsynthese, blijkt vooral actief te worden door stimulatie met het aminozuur leucine.

P.F. Dubbelhuis: Regulation of metabolism by amino acid dependent signal transduction Promotor is prof. dr. J.M.F.G. Aerts.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan de agenda vindt u de rubriek Stellingen.