Vereniging Milieudefensie

Aankondiging voor de pers

Milieudefensie overhandigt hartenkreten aan Tweede Kamer Hartstochtelijk protest voor behoud open ruimte

Amsterdam, 24 juni 2004 - 'Laat uw hart spreken. Bescherm het Hollandse landschap'. Met deze oproep overhandigt Milieudefensie op maandag 28 juni, voorafgaand aan het hoofdlijnendebat over de Nota Ruimte een aantal opvallende 'hartenkreten' aan leden van de Tweede Kamer. De kamerleden Van Bochove, Van Velzen, Duyvendak en enkele andere leden van de vaste kamercommissie VROM zullen ze in ontvangst nemen. De hartenkreten zijn afkomstig van burgers uit heel Nederland. Zij doen hiermee een oproep aan Kamerleden om de schaarse rust en ruimte in Nederland beter te beschermen dan minister Dekker (VROM) wil met haar Nota Ruimte.

'Houd ons land groen, 't gaat niet enkel om de poen', 'Bescherm wat weerloos is', 'Zorg dat mijn kinderen ook van het open en groene landschap kunnen genieten'. Dit zijn enkele van de ruim twintigduizend hartenkreten die Milieudefensie de afgelopen weken heeft verzameld. Bezorgde burgers willen kamerleden hiermee op het hart te drukken de Nota Ruimte ingrijpend te wijzigen zodat het Nederlandse landschap niet nog verder wordt aangetast.

Het aanbieden van de 'hartenkreten' aan de leden van de vaste kamercommissie VROM maakt deel uit van de 'Hollandse Hartstocht'-campagne van Milieudefensie voor het behoud van natuur en open ruimte. De afgelopen weken namen op twintig verschillende plaatsen in Nederland ruim 1500 mensen deel aan actiewandelingen en -fietstochten door bedreigde landschappen. Deze werden georganiseerd in samenwerking met lokale milieuorganisaties en actiegroepen waarvan enkele leden bij het aanbieden van de hartenkreten aanwezig zullen zijn. Op een grote paal zijn de plaatsnaamborden van de locaties die tijdens de hartstocht werden bezocht, bevestigd.

Wat: Aanbieden 'hartenkreten' aan leden vaste kamercommissie VROM Wie: Medewerkers Milieudefensie en vertegenwoordigers van lokale milieugroepen Wanneer: maandag 28 juni, 14.15 uur Waar: Het Plein, Den Haag

Als de Nota Ruimte van minister Dekker dit najaar ongewijzigd door de Tweede Kamer wordt aangenomen, mogen gemeenten, provincies en bedrijven straks bouwen waar ze willen. Zelfs in waardevolle landschappen, zoals het Groene Hart en de Hoeksche Waard, wordt volop ruimte gegeven om te bouwen.

Volgens Milieudefensie wordt veel te veel ruimte verspild. Zo ligt eenderde van de huidige bedrijventerreinen er verwaarloosd bij. Architecten en stedenbouwkundigen laten zien dat er vele mogelijkheden zijn om aantrekkelijk te bouwen binnen de huidige dorpen en steden. Een goed ruimtelijk beleid zou gemeenten moeten dwingen eerst deze mogelijkheden te onderzoeken voordat weer een stuk groen sneuvelt. De Nota Ruimte van minister Dekker doet dit niet en moet daarom ingrijpend worden gewijzigd.